Večer afriške klasične glasbe

Ljubljanski grad, Skalna dvorana. Koncert zasedbe Wakili nocoj ob 21. uri.

Objavljeno
22. december 2018 06.00
Posodobljeno
22. december 2018 06.00
Mohamed Med Camara. FOTO: arhiv Jazz kluba Ljubljanski grad
M. V.
M. V.
V Jazz klubu na Ljubljanskem gradu bodo nocoj gostili zasedbo Wakili, trio vrhunskih glasbenikov iz zahodne Afrike. Napovedani so Mohamed Med Camara in Moussa N'tanga Camara iz Gvineje ter Adama Keita iz Malija. Na programu bo tradicionalna zahodnoafriška klasična glasba v moderni preobleki. Vsi trije glasbeniki izhajajo iz umetniške družine oziroma klanov, ki imajo v afriški kulturni zgodovini in današnji družbi vodilno mesto v prenašanju tradicije, predvsem s pripovedništvom, glasbo in plesom.

Pravijo jim grioti in v preteklosti so s prenosom tradicije med drugim imeli pomembno vlogo svetovalcev vladarjev. Mohamed Med Camara je znan kot največji djembist z nazivom »zlate roke svoje generacije«. Adama Keita izhaja iz kraljeve družine, v kateri igrajo harfo kora že 72 generacij. Njegov stric je z grammyjem večkrat nagrajen Toumani Diabaté. Moussa N'tanga Camara poje in igra od zgodnjega otroštva. Kot profesionalni glasbenik se je za nekaj let preselil na Japonsko, danes pa živi in ustvarja v Parizu.

Afriškim glasbenikom se bodo pridružili Igor Leonardi (kitara, bas), Julijan Erič (kitara, bas), Enos Kugler (bobni) in plesalec Seny Bangoura. Zakaj afriška tradicionalna klasična glasba v jazz klubu? Leonardi, umetniški vodja kluba na Ljubljanskem gradu, je dejal, da zato, ker je dobro poznati temelje, na katerih se je razvil jazz.