Grammyjev nagrajenec v Ljubljani

Z grammyjem nagrajeni Ilan Chester prispel v podpodo revnim Venezuelcem.
Fotografija: »Vesel sem, da so me povabili v Slovenijo, da bomo skupaj zbirali sredstva za najsiromašnejše Venezuelce,« pravi Ilan Chester.
FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
»Vesel sem, da so me povabili v Slovenijo, da bomo skupaj zbirali sredstva za najsiromašnejše Venezuelce,« pravi Ilan Chester. FOTO: osebni arhiv

Kriza v Venezueli ne popušča, ljudje še naprej množično bežijo iz države. Pomoč za lačne zbira tudi humanitarni program Hrana za življenje, ambasador tega gibanja pa je venezuelski pevec Ilan Chester. V Ljubljani načrtujejo dobrodelni koncert, srečal se bo tudi z nekaterimi vladnimi predstavniki in indijskim predsednikom.



Ime Ilan Chester v Sloveniji ne pomeni kaj dosti – v nasprotju z Venezuelo. Rodil se je leta 1952 v Džafi, mestu pomaranč, a je izraelska oblast njegovega očeta že naslednje leto poslala na diplomatsko misijo v Venezuelo, kjer je družina tudi ostala.

Latinskega grammyja je prejel leta 2010. FOTO: osebni arhiv
Latinskega grammyja je prejel leta 2010. FOTO: osebni arhiv
Ilan Chester je vzljubil glasbo in že pri petih letih prvič nastopil na državni televiziji. V družinsko hišo so prišli obiskovalci z vsega sveta, delno zaradi očetove službe, delno zaradi Karibov, kjer je ujet skoraj ves svet. Fantič je poslušal melodije in ritme z različnih delov planeta, kar je najbolj zaznamovalo njegovo glasbeno kariero. Vrhunec je dosegel leta 2010 z latinskim grammyjem za najboljši folk album (Tesoros de la Música Venezolana).
 

Koncert in srečanja s politiki


A kako je povezan s Slovenijo? Odgovor je rahlo nenavaden, saj ni povezan z vegansko prehrano in največjim veganskim humanitarnim programom na svetu Hrana za življenje (Food For Life, FFL; izhaja iz Indije). Slovenski oddelek FFL je precej dejaven pri zbiranju pomoči za lačne Venezuelce, Ilan Chester (zdaj živi v Miamiju) pa je eden od ambasadorjev te organizacije, prav tako kot pevec Paul McCartney in nekdanji urugvajski predsednik José Mujica.



»Vse se je dogodilo zelo na hitro,« je pojasnila Urša Young, ena od predstavnic slovenske podružnice Hrane za življenje. »Z Ilanom Chesterjem smo navezali stike šele 4. septembra, dokončne podrobnosti pa še urejamo.«

V Sloveniji bo ostal do petka. Prispel je iz Ukrajine, tam je bil gost na glasbenem festivalu, nato bo odpotoval na Hrvaško. Pri nas se bo danes srečal z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom Jožefom Česnikom. Prej in potem bo imel še več sestankov, med drugim z indijskim predsednikom Ramom Nathom Kovindom, ki je prav tako v Sloveniji na uradnem obisku.

Najhujša kriza v Venezueli je na obrobju velikih mest in na podeželju. FOTO: AFP
Najhujša kriza v Venezueli je na obrobju velikih mest in na podeželju. FOTO: AFP


»Resda imamo malo časa za oglaševanje koncerta, vendar ni šlo drugače. Ilan Chester ni tukaj toliko zaradi koncerta, kolikor je zato, da bi podprl naš projekt in predstavil dogajanje v Venezueli,« je povedala Urša Young. A to ne pomeni, da bo presojal politično stanje v Venezueli, govoril bo o ljudeh in njihovih težavah.

Kriza je tako velika, da čedalje več ljudi zapusti to južnoameriško državo. Tudi na uradu za zamejce po svetu in slovenskem veleposlaništvu v Braziliji so v zadnjih štirih mesecih prejeli okoli 50 prošenj za repatriacijo slovenskih državljanov in njihovih sorodnikov iz Venezuele.
 

Pomembna je samo pomoč


Predstavniki projekta Hrana za življenje pomagajo blažiti humanitarno krizo v Venezueli od časa Huga Cháveza. S pomočjo nekdanjega predsednika so prejeli kombi za deljenje hrane, kar še vedno počnejo vsak torek v četrti Candelaria, vendar ne več s kombijem, saj bi ga lahko ukradle ulične tolpe. Stanje v Venezueli se je pod vladavino Nicolása Madura opazno poslabšalo. »Ne zanima nas, kdo je na oblasti v Venezueli, saj nismo ne levi ne desni, pomembna je samo pomoč ljudem,« so poudarili.

Ljudje se nekako poskušajo znajti. FOTO: Reuters
Ljudje se nekako poskušajo znajti. FOTO: Reuters


Hrano in zdravila zbirajo ves čas, zadnjo pošiljko so poslali v Venezuelo pred kratkim. V veliko pomoč pri organizaciji sta na drugem koncu sveta sestra uršulinka Andreja Godnič in Maria Voglar, predsednica društva venezuelskih Slovencev.

Preberite še:

Komentarji: