Victoria Hanna na Cankarjevih torkih 

Izjemna izraelska vokalistka zvečer v klubu Cankarjevega doma.

Objavljeno
26. marec 2019 11.00
Posodobljeno
26. marec 2019 11.20
Victoria Hanna, več kot le pevka.
Foto: arhiv organizatorja
V okviru programa 22. Pripovedovalskega festivala bo zvečer ob 20. uri v klubu Cankarjevega doma nastopila izraelska pevka Victoria Hanna. Znana je po tem, da izvaja vznemirljivo zvočno potovanje, ki črpa navdih iz starodavnih hebrejskih spisov. Nastopila pa bo ob glasbeni spremljavi Gershona Waiserfirerja (električni oud, klaviature, pozavna, elektronika).

Rodila se je v ultraortodoksno religiozni židovski družini egiptovskih in perzijskih korenin v Jeruzalemu, zato je otroštvo preživela brez stika z zunanjim svetom. Zaradi težav z govorom je razvila svojevrsten način izražanja, zato niti ne preseneča, da je bila njena prva uspešnica, ki je zakrožila po internetu, hipnotična uglasbitev hebrejske abecede The Aleph-bet song s preprostim, a učinkovitim videom. V zadnjem desetletju je postala ena najopaznejših glasbenih osebnosti v Izraelu.

Leta 2015 je bila celo izbrana za eno od petdesetih najbolj vplivnih žensk v Izraelu. Po eni strani je prepoznavna zaradi stalnega eksperimentiranja z vokalno-konceptualnimi mejami jezika in kulture, po drugi pa po raziskovanju in zvočnem predstavljanju starih svetih hebrejskih besedil, molitev v klasičnem in popolnoma sodobnem kontekstu.