Vid Valič bi na Evrovizijo poslal burko

Letošnjo Emo bo vodil Vid Valič, v pogovoru nam je zaupal, zakaj ta prireditev prinese tudi kak škandal in ali je na Pop TV vprašal, ali sme voditi Emo.

Objavljeno
01. februar 2018 15.58
Teja Roglič
Teja Roglič
Lani so bili voditelji štirje, letos boste le vi. Torej sami zmorete nalogo za štiri?

Seveda! Že moj nos je za dva voditelja in če zraven upoštevaš še moj ego, sta to še dva voditelja. Včasih se mi zdi, da bi moral svoj ego razpoloviti, samo zato, da ne bi bilo preveč vsega.

Kako se boste lotili vodenja? Od komika pričakujemo, da se bo šalil iz nastopajočih.

Tega nimam v načrtu. Tudi v šovu Slovenija ima talent sem vedno vodil tako, da sem povzdigoval nastopajoče. Oni so na preizkušnji, morajo se pripraviti in grdo je, če se iz njih norčuješ. Tudi na Emi hočem dati tekmovalcem »štuporamo« do uspeha.

Po lanski Emi so se pojavili očitki, da so zanjo porabili preveč denarja. Ali zato letos občutite kake varčevalne ukrepe?

Morda to, da nismo na Gospodarskem razstavišču, temveč v studiu. Sicer pa upam, da ne bodo varčevali, sploh pri točkah. Kot gledalcu se mi lanska Ema sicer ni zdela draga. No, so bili pa lani štirje voditelji, letos pa sem sam, tako varčujejo (smeh).

Morda boste dobili tak honorar kot oni štirje skupaj?

(smeh) Močno dvomim.

Sicer redno spremljate Emo?

Vsako leto pogledam, kdo je zmagal in kdo bi moral zmagati (smeh). Saj veste, novinarji se vedno razpišete o tem, ljudje pa komentirajo.

Zakaj z Emo vedno pride kak škandal? Lani so podpisovali peticijo za BQL, pred leti je Karmen Stavec točila solze, člani Lange so preklinjali …

Ker je v ospredju okus ljudi. Če tekmujeta dva močna, bo imel vsakdo za seboj polovico oboževalcev in tista polovica, ki bo poražena, bo jezna. Ko bodo videli mene, bodo tudi morda rekli: Zakaj pa vodi Valič, kje je Mario, kje je Slakonja, kje je Zrnec? Babica mi je povedala pregovor, ki razloži, zakaj so na Emi vedno škandali, glasi pa se: V visoke vrhove vedno strele najbolj sekajo. Ema dobi veliko pozornosti in to pač sodi zraven. Edino pravilno je, da so škandali; če jih ni, to ni prava Ema. Upam, da bom tudi jaz povzročil škandal ali dva. Morda mi bodo hlače padle dol med vodenjem ali pa kateri od pevk ne bo uspelo pravočasno priti na oder, ker jo bom zaklenil v garderobo.

Zaklenil v garderobo ali se z njo zaklenil v garderobo?

Njo zaklenil. Perverzne možgane imate (smeh).

No, veljate za večnega samca in zapeljivca …

Tega nisem nikoli rekel. Mediji ste me tako označili.

Spremljate tudi izbor za Pesem Evrovizije?

Nisem goreč oboževalec, vsako leto pa vem, kdo je zmagovalec.

Kaj bi morali storiti, da bi slovenski predstavnik dosegel dober rezultat? Zadnja leta so v ospredju zgodbe, lanski zmagovalec je zamudil prvo vajo zaradi zdravstvenih težav, Conchita Wurst je bila gospa z brado …

Ja, zgodbe pritegnejo ljudi, a moramo imeti dobro pesem, brez tega ni nič. Bi pa res morali kaj natuhtati, niti ni treba, da je res. Lahko bi zmagovalec potreboval presaditev srca.

To je potreboval že lanski.

Aha, pustimo torej organe ob strani. Moški, ki so ženske, in ženske, ki so moški, to smo že videli … Lahko pa bi imeli kravo, ki bi znala zamukati del arije. Skrbi me le, da ni to preveč ruralno. Si je že kdo vrtal v koleno?

Mislim, da ne.

Kaj pa punk band?

Finci so že poslali punk band pa še Downov sindrom so imeli člani skupine.

Uf, res so že izčrpali vse (smeh). Ne, že vem! Muslimanko bi morali poslati. V burki, ki bi jo potem slekla, in zgodila bi se integracija muslimanske vere. Vzhod sreča zahod, na odru bi vzšlo in zašlo sonce, vzhod in zahod bi zažarela skupaj še močneje. Ja, to!

Lani so Emo vodile tri ženske, sicer pa jih v voditeljskih vlogah razvedrilnih oddaj, ki zahtevajo kaj več kot napovedovanje, redko vidimo. Zakaj?

Ne vem, a za to nismo krivi mi moški (smeh). Zakaj Ana Maria Mitič, Tanja Kocman ali Martina Ipša ne vodijo svojih oddaj? Ne vem. Tudi komičark je manj kot komikov, ne samo pri nas, tudi v tujini. Morda ženske teže sprejemajo žensko, ki je smešna. Morda pa je tako, ker smo moški večji otroci. Ve imate materinski nagon in nosite veliko odgovornost, na lastni koži občutite, kaj pomeni imeti otroka. Edina stvar, ki jo moški na lastni koži doživimo v nosečnosti in po rojstvu otroka, je pomanjkanje seksa. Jaz sicer poznam veliko duhovitih voditeljic in komičark in verjetno je res že čas, da dobijo priložnost. Saj tudi vsi moški ne blestimo v humorju.

Koga mislite s tem?

Sebe, Polesa, Bizovičarja, Brajnika, Emeršiča. Znamo biti duhoviti, ni pa vse, kar naredimo, zlato. Enaki standardi bi morali veljati za ženske.

Zdaj že nekaj let večinoma delate na Pop TV, ste morali tam vprašati, ali lahko vodite Emo na TVS?

Nič nisem rekel. Na Pop TV sem zunanji sodelavec. Lani sem pred Viktorji, ki so bili predvajani na TVS, preventivno klical Branka (Čakarmiša, op. p.), a je rekel, da jih to ne moti. Sklepam, da za Emo velja enako. To so enkratni dogodki.

Na Pop TV so napovedali še eno sezono šova Slovenija ima talent, so vas že kontaktirali za vodenje?

Ja, nekaj smo se pogovarjali, a ne smem še nič povedati. Sva pa z Domnom (Valičem, op. p.) lani dobro naredila, pokazala bratsko energijo in odnos, lahko delava še nekaj sezon, imava še marsikaj pokazati.

Včasih ste bili na televizijskih odrih največ s Petrom Polesom, na gledaliških pa z Denisom Avdićem, zdaj teh projektov ni. Koga bolj pogrešate?

Oba enako. Z obema sem imel podobno dinamiko odnosov in sodelovanja. Oboje je bilo super, seveda je bilo super tudi z Domnom. Se pa ne dobivam niti s Polesom niti z Avdićem, smo kolegi, a nismo veliko na zvezi.

Z aktualno komedijo Tvoj bodoči bivši mož krožite po Sloveniji, ste zadovoljni z odzivi?

Zelo, za menoj je 55 ponovitev od septembra, dvorane so polne ali razprodane in ljudje se mi smejijo (smeh).