Vse je v redu s skupino Patetico

Sinoči je slavnostno predstavila svoj drugi album v ljubljanskem SiTi teatru.

Objavljeno
23. oktober 2015 11.04
Patetico
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Če ste bili v skrbeh za skupino Patetico, vas lahko potolažimo, da je z njo vse v redu. Po desetletju so izdali nov album Vse je v redu z mojo dušo za založbo Celinka. Lahko se pa povsem zaskrbljeno vprašamo po predsednikovem duševnem zdravju, kajti med novostmi je občinstvo najbolj naklonjeno skladbi Predsednik je zadet.

Patetico, štajerska glasbena zasedba, ki niha med šansonom, jazzom, popom in šlagerjem, je nastala pred več kot desetletjem in z istoimenskim prvencem opozorila nase. Za prepoznavnost te zasedbe so pomebne tri osnovne sestavine. Prva so izjemno lucidna besedila Roka Vilčnika - Rokgreja, na prvencu svobodni prevodi zimzelenčkov, na drugem albumu pa povsem avtorska dela. Druga je izjemno prepoznaven vokal Nike Perunović. Tretja pa so izvrstni glasbeniki Ciril Sem (bobni), Dejan Berden (klavir) in Matjaž Krivec (kontrabas), ki ga je zamenjal Tadej Kampl, ki prejšnji dve zaokrožijo v celoto.

Patetico − Nika Perunović ima izjemno prepoznaven vokal. Foto Aleš Černivec

Slavnostna predstavitev drugega albuma zasedbe, ki pavzaprav niti ne deluje po običajnih pričakovanjih glasbenega posla, je pritegnila precej občinstva, ki je napolnilo dvorano. Mogoče tudi zato, ker je mnogi še niso imeli priložnosti videti in slišati v živo. In več koncertne kilometrine tudi zasedbi ne bi škodilo. Čeprav sicer izvrstno glasbeno ubrana ekipa, potrebuje nekaj več odrske sproščenosti, pa tudi kaj več dinamike na odru ne bi škodilo.

Tako je bil koncert zelo statičen, na trenutke celo preveč, in predvsem v kabarejsko šansonjerskem stilu, le brez bleščic, in z nekaj tonskimi kiksi. Sicer pa je zasedba v celoti izpeljala zanimiv nastop, kjer so večpomenska besedila kljub specifičnem vokalu Perunovićeve, ki nekatere močno pritegne, in druge močno odbije, povsem prišla do izraza.

Poudarek koncerta je bil seveda na pesmih z novega albuma (Vse je v redu z mojo dušo, Leteče krste, Valentina, Nezemljan), s katerega so pred kratkim poslali v svet singel z videom Dom. So ga pa obogatili z nekaj starejšimi skladbami, ki so v tem desetletju postale zelo priljubljene, kot so Himna za Balkan, Za en sam smehljaj, Vse najboljše, draga mama, Cigančica in Ultima Patetica.

Pripeli so si dva dodatka in bučen aplavz. Patetico niso patetični, so nasmejani, ko ponujajo grenke pesmi. Vilčnik pa je spet dokazal, da je odtenkov odnosov med ljudmi prav toliko, kot je ljudi, in parov, ki so skupaj ali pa narazen. In da so predsedniki lahko takšni in drugačni, njihov je pač zadet ...