Vse najboljše za rojstni dan, Radio Študent

Zvečer ob 19. uri slavnostni koncert v Kinu Šiška s skupinami Laibach, Mimika Orchestra, Jimmy Barka Experience, Housewives in Seine.

Objavljeno
09. maj 2019 14.00
Posodobljeno
09. maj 2019 14.39
Vse najboljše za rojstni dan, Radio Študent. Foto Anna Omarczyk
Dragi Radio Študent …
 
Danes mineva pol stoletja, odkar obstajaš, torej si šest let mlajši od mene. Name si imel velik vpliv, tako kot na večino študentov, ki smo se pritepli v Ljubljano z vseh koncev Slovenije in tudi od drugod po nekaj izobrazbe, nekaj svetovljanstva in obilo dobre glasbe.
 
V prvi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja, je obstajala le ena radijska frekvenca v našem, zdaj že pokojnem študentskem stolpiču, na fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Družili smo se le tisti, ki smo bili na isti frekvenci, to je pa bila frekvenca Radia Študent.
 
Razširjal si mi glasbena in politična obzorja, tako da niti ni čudno, da smo na naših žurih peli predelano prekmursko ljudsko pesem z besedilom Vsi so faksi beli, samo naš rudeči. Najraje smo imeli Tolpe bumov, kjer smo imeli redko priložnost poslušati celoten album in spremni avtorski prispevek. To nas je glasbeno oblikovalo. Seveda je tu bila tudi pestra glasbena oprema, da je kar pokalo od drugačne glasbe. Tako si testiral našo pozornost, tudi potrpežljivost, in nas občasno živciral. Ko si našel mejo naše vzdržljivosti, smo te ugasnili in si ušesa ohranili za naslednjič.
 
Poleg številnih bizarnosti, ki si jih in jih še premoreš, so bile vedno legendarne tvoje reklame. Saj ne da smo želeli kupovati izdelke in storitve, ki si jih ponujal, smo pa nestrpno čakali blok reklam …
 
In glasba …
 
Ne glede na vse je obstoj Radia Študent vedno bil bistveno in usodno povezan z glasbo, z razširjanjem naših soničnih hortizontov, z oblikovanjem generacij poslušalcev drugačnih glasb. Zelo rad si promoviral koncerte različnih, takrat predvsem punkovskih in novovalovskih zasedb, ki so ropotale v legendarni Menzi v Študentskem naselju. Nekaj, kar je zdaj v sodobni Sloveniji povsem nemogoče, je bilo v časih diktature in proletariata povsem normalno – razdelilnico hrane zvečer spremeniti v najbolj vroče koncertno prizorišče v državi, kjer smo brez zadržkov kaj spili in pokadili. Ljubljana je bila takrat na Balkanu središče glasbenega sveta.
 
Seveda je bila največja želja spodaj podpisanega, takrat nastajajočega novinarja, da se nekako zrine v glasbeno redakcijo Radia Študent, kajti tam je bil sveti gral vseh pomembnih glasbenih informacij. Meni nevednežu in bleferju je z vztrajnostjo za kratek čas celo uspelo, da sem se pretvarjal, da sem del te znamenite redakcije. Bil sem na nekaj redakcijskih sestankih in dobil nalogo, naj napišem oceno zasedbe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Ti so takrat po Jugoslaviji visoko nosili zastavo novega primitivizma, ki se je iz Sarajeva širil od Vardarja pa do Triglava in na katerega se je na ljubljanski alter sceni gledalo zelo blagohotno in z naklonjenostjo. Oceno so prebrali na Radiu Študent, jaz sem se pa razpočil od ponosa.
 
Takrat je bila tam močna glasbena redakcija (Igor Vidmar, Ičo Vidmar, Marjan Ogrinc, Peter Barbarič). Tam, kjer stojijo taki znalci, trava ne raste. Tako sem svojo glasbeno novinarsko pot iskal drugje in kasneje z naštetimi občasno sodeloval ob različnih priložnostih, prav tako sem te občasno poslušal.
 
Tu nikakor ne morem pozabiti pomena Novih rockov, ki si jih zakrivil in so me pomembno oblikovali, kasneje pa si me začel še zalagati z novimi albumi sveže domače godbe, da sem o njih kaj napisal.
 
Ker si ostal nekako ne do konca izživeta ljubezen, sem se kasneje še enkrat sam povabil k tebi na obisk. To je bilo pred desetimi leti v oddaji Odprta kompilacija Matjaža Volkarja.
 
Dragi Radio Študent, še na mnoga leta. Se slišiva.

V nove zmage!
 

Rojstnodnevni program radia Študent:

 
Kino Šiška:
Laibach (SI)
Mimika Orchestra feat. Darko Rundek (HR)
Jimmy Barka Experience (SI)
Housewives (VB)
Seine (HR)
 
Klub Božidar:
Lone (VB)
Dulash (SI)
Lavka (SI)
 
Bar Božidar:
Napo-Lee-Tano (SI)
Borka (SI)
Tetsuo (SI)
Simm (SI)