Wild Strings Trio: Namišljena glasba namišljene dežele

Z drugim albumom Bendjistan so naredili velik korak v prepletu glasb
Fotografija: Wild Strings Trio so Toby Kuhn, Petra Onderufova in Aleksander Kuzmić.
Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Wild Strings Trio so Toby Kuhn, Petra Onderufova in Aleksander Kuzmić. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljansko zasedbo Wild Strings Trio sestavljajo trije strunarji: klasično izobraženi čelist Toby Kuhn iz Francije, slovaška jazz violinistka Petra Onderufová in mariborski etno kitarist Aleksander Kuzmić. Nedavno so pri založbi Celinka izdali svoj drugi album Bendjistan, ki ga bodo nocoj ob 20. uri predstavili v Mestnem muzeju Ljubljana.

Album Bendjistan prepleta zvočnosti z različnih koncev sveta, kar je zasedba napovedala že na prvencu Lost Weekend iz leta 2016. Tako je zato, ker so v skupini slogovno zelo različni glasbeniki. »To je res naša velika prednost. Tako lahko v glasbo dodajamo različne odtenke, kar lahko tudi prilagajamo različnemu občinstvu,« pravi Kuhn. Tudi Onderufová pravi, da je to pri skladanju in aranžmajih velika prednost, saj zlahka jemljejo elemente različnih glasb in jih sestavljajo v nove celote. Zato so slogovno težko opredeljivi, kar jim je všeč. Ne le da so različni glasbeniki, tudi v vsakem od njih je nekaj glasbenih osebnosti, ki rade igrajo različno glasbo. Tako nastaja enkratna glasbena mešanica.
 

Drugačni z veliko skupnega


Člani tria nimajo le različnega glasbenega izhodišča, temveč prihajajo tudi iz treh držav, treh kultur, zato nas je zanimalo, kaj imajo skupnega. Poleg strasti in veselja do glasbe so to lakota po ustvarjanju, nastopanju z drugimi glasbeniki ter svoboda pri izražanju. »Imamo pa tudi zaporedne rojstne dneve, 2., 3. in 4. februarja, kar zlahka pripelje do vsakoletne tridnevne zabave,« pojasni Kuzmić.

Wild Strings Trio<br />
Bendjistan<br />
Celinka, 2019<br />
Foto arhiv založbe
Wild Strings Trio
Bendjistan
Celinka, 2019
Foto arhiv založbe

Naslov album Bendjistan zveni kot naziv izmišljene dežele, kjer domuje njihova glasba. Kuzmić to potrdi in pravi, da je to dežela, v kateri domuje Wild Strings Trio. Osnovna ideja je, da bi poslušalec ob poslušanju albuma vstopil v drugo dimenzijo glasbe. »Naslov albuma je povzet po pesmi, ki je nastala, ko sem na vajah v Avstriji prvič vzel v roke bendžo in nanj igral povsem drugače, kot igrajo bendžoisti.«

Novi album odlikuje odličen zvok, saj je bil posnet v belgijskem studiu GAM pod producentsko taktirko dvojca Leandero Meuris in Toon Develtere. Za končno podobo zvoka (miks in mastering) pa je poskrbel grammyjevec Leszek Kamiński iz Varšave. »Imeli smo zelo lepo izkušnjo s petdnevnega snemanja v Belgiji. Studio je v hišici sredi podeželja, kjer smo se zlahka osredotočali zgolj na glasbo. Bila je posebna izkušnja, saj smo bili povsem izolirani, občasno celo wi-fi ni delal,« smeje se pojasni Onderufová.

...
...

 

Magija četrttonov


Na novem albumu je več avtorskih pesmi kot na prvencu, tokrat se je na ploščo uvrstila le ena priredba, to je makedonska ljudska skladba Berovka. Pravijo, da so z albumom hoteli združiti različne glasbene stile od keltike, flamenka, klasike, jazza do balkanskih ritmov in melodij. Skupina veliko potuje in nastopa, s čimer še dodatno širi svojo glasbeno paleto. »To je album o potovanjih in novih zvočnih odkritjih, ki smo jih pri tem deležni. Nastopamo namreč na številnih različnih festivalih, kjer radi zaigramo tudi z drugimi glasbeniki,« pravi Kuhn. »Ko smo nastopili v Iranu, smo imeli za gosta iranskega igralca na santur, to so lokalne cimbale. Igrali smo našo skladbo, in ker imajo na vzhodu tudi četrttone, je to zvenelo res magično,« očarano razlaga Onderufová. Za nastop v Uzbekistanu pa jih je navdušila čelistka Rina Kaçinari, ki je tam že nastopila. »Na poziv slovenskega ministrstva za kulturo smo predstavljali Slovenijo na mednarodnem festivalu in nastopili na enem najlepših koncertnih prizorišč z izjemnim naravnim odmevom med tremi mošejami.«

Sredi oktobra bodo Wild String Trio odpotovali na Kitajsko, kjer bodo v okviru festivala Shared Joy in Jiangsu, ki bo v Nanjingu, odigrali 13 koncertov. Zadnji koncert bo v Pekingu v organizaciji veleposlaništva Republike Slovenije.



Komentarji: