Stavka slovenskih filharmonikov nezakonita

Delovno sodišče je skoraj v celoti ugodilo predlogu Slovenske filharmonije v delovnem sporu proti sindikatoma Sviz in Glosa ter petim zaposlenim.

Objavljeno
15. december 2017 13.05
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Delovno sodišče je skoraj v celoti ugodilo predlogu Slovenske filharmonije v delovnem sporu proti sindikatoma Sviz in Glosa ter petim zaposlenim, ki so bili hkrati tudi predstavniki stavkovnega odbora (Marina Kopše, Janez Podlesek, Barbara Kresnik, Klemen Hvala, Rado Šteharnik). In sicer je ugotovilo, da je bila stavka filharmonikov dne 6. decembra 2016 v Narodnem domu Maribor nezakonita, prav tako pa tudi stavka 1. januarja 2017, ko bi naj v Cankarjevem domu izvedli novoletni koncert, pa ga niso.  

Sodišče je tako skoraj v celoti sledilo zahtevku in argumentom tožeče stranke, in sicer je ugotovilo, da stavka ni bila organizirana in izvedena skladno z zakonom o stavki, kot tudi da so bile stavkovne zahteve nezakonite. Predvsem zahteva po predčasni razrešitvi direktorja, članov sveta zavoda in zahteva po odstopu maestra Lajovica. Sodišče pa je zavzelo tudi stališče, da sindikata Sviz in Glosa nista bila organizatorja stavk ter je zoper njiju zahtevek zavrnilo.

Pritožbeni rok

Odvetnica Maša Portkonjak Korošec, ki je zastopala zavod, pravi, da je z razsodbo, v kateri se je sklicevalo tudi na mednarodne konvencije in sodno prakso, sodišče postavilo princip ozke razlage uveljavljanja pravice do stavke...  Zdaj bo stekel petnajstdnevni pritožbeni rok, morda, tako odvetnica, se bodo tudi oni pritožili zoper dve točki, torej sindikate in opozorilno stavko 5. decembra 2016, ki po mnenju sodišča ni bila nezakonita.

Če sodba postane pravnomočna, se postavlja vprašanje uveljavljanja zahtevkov za povračilo škode, ki je nastala v SF.  Po mnenju odvetnice je s to odločitvijo zdaj tudi jasno povedano, da stavkovna zahteva za predčasno razrešitev ni zakonita, če stavkaš tako, da zlorabiš institut pravice do stavke, ki je ustavna kategorija.

Od leta 1991 je bilo v zvezi s stavko doslej v slovenskem sodnem sistemu le deset judikatov.