Nezaslišana Katalena

Petnajstletnica je sinoči v SiTi Teatru izvedla svoj off program.

Objavljeno
13. maj 2016 13.04
Katalena
Katalena, skupina, ki igra slovensko glasbo, je sinoči v nabito polnem ljubljanskem SiTi teatru predpraznovala svoj petnajsti rojstni dan. Čez nekaj tednov bo namreč minilo petnajst let, odkar so se pevka Vesna Zornik, klaviaturistka Polona Janežič, baskitarist Tibor Mihelič Syed, kitarist Boštjan Narat, tolkalist Robert Rebolj in pevec ter večinštrumentalist Boštjan Gombač udeležili celotedenske glasbene delavnice v Črmošnjicah v Beli krajini.

Doslej so izdali šest albumov, imeli nekaj zelo zanimivih sodelovanj ter izobraževalnih nastopov. Vsak član pa sprošča glasbene in umetniške moči še v drugih projektih.

Običajno se ob takšnih obletnicah pripravi program best of, torej se nastopa predvsem z uspešnicami in znanimi pesmimi, Katalena pa se je odločila drugače. Pripravila je, temu se ne bi reklo worst of, temveč le off progam. Za 15 let ustvarjanja so člani izvedli 15 pesmi, ki jih redko, nekaterih pa sploh še nikoli niso izvedli v živo na odru. 

Tako so tudi začeli koncert s pesmijo Štrbenk na štrbunk, ki so jo Narat, Mihelič Syed in Gombač prvič izvedli v živo na odru. Sledila je prava parada manj zadnjih pesmi od Po cesti mi gresta študenta dva do Da gora ta škarbinina pa Prstan, Vsi so venci vejli in redni del programa končali seveda s pesmijo Katalena. Izjemne izvedbe malo znanih pesmi ni zmotilo niti to, da so se glasbeniki občasno spogledali ter se nasmehnili, ker so se malce izgubili. V ta del programa so uvrstili tudi svojo evrovizijsko pesem. Sinoči je namreč v Stockholmu potekal predfinale izbora za pesem Evrovizije. Katalenci so ob obletnici tega festivala priredili skladbo All Kinds of Everything britanske pevke Dane. V program, ki ga je duhovito moderiral Narat in ga pri tem duhovito oviral Gombač, pa so uvrstili le eno že večkrat slišano pesem, in sicer Jabuko.

V dveh dodatkih so nam ponudili še nekaj pogosteje slišanih in izvajanih pesmi, kot so Enci benci, Noč čarovnic, Lisica, Nede mi več rasla ter Cipcipilipcipilonika.

V celoti gledano je bil to edinstven koncert, ne le zato, ker ga po vsej verjetnosti nikoli več ne bodo izvedli, temveč predvsem zato, ker so pripravili res izjemen glasbeni dogodek, kjer se je odlično razpoloženje z odra zlahka pretočilo v občinstvo.