Že diši po silvestrskih honorarjih

Hrvaški kulturniki so na nogah, saj država napoveduje, da jim bo v okviru nove davčne politike odrezala še dodaten kos pogače.

Objavljeno
28. november 2016 16.28
Gibonni,hrvaški pevec in glasbenik,Ljubljana Slovenija 03.06.2016 [Portret]
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Se pa v teh dneh precej debat vrti okoli nastopov hrvaških estradnikov na silves­trovanjih in pred- ali ponovoletnih zabavah. V igri je na stotisoče kun, izplačanih v evrih.

V glavnem mestu ne manjka okrasja in kiča, ki napovedujeta prihajajoče praznike. Za zdaj še ni mogoče izvedeti, kdo bo obiskovalce Zagreba na silvestrovo zabaval na osred­njem prizorišču, kjer bodo pričakali leta 2017. »Ne, res še ne vemo,« pravijo prireditelji, zagrebški turistični delavci, ki so vso energijo usmerili v priprave na predbožični sejem v prestolnici.

So pa že znani nastopajoči po nekaterih drugih večjih hrvaških mestih. Ena redkih, ki se menda še ni dogovorila, kje bo prepevala, če sploh bo, je Severina Kojić. Kakor je neuradno slišati, ima zdaj sicer nekaj zdravstvenih težav zaradi otečenih mandljev, a vsi vedo, da bo estrad­nica kaj kmalu ozdravela, sporočila, kje bo nastopila, v javnost pa bo pricurljala tudi vsota, ki ji jo bodo nakazali prireditelji slavja na kakšnem od osrednjih trgov. Severina je bila sicer lanska rekorderka, saj so ji za nastop v Dubrovniku plačali 50 tisoč evrov.

Kot zdaj kaže, bosta za svoje petje največ zaslužila Tony Cetinski in Gibonni (prvi bo nastopil v Rovinju, drugi na Reki), vsak po 30 tisoč evrov (mimogrede: v estrad­nem poslu na Hrvaškem je večina dogovorov vezana na evre in ne na kune), le kakih pet tisoč evrov manj bo stalo prepevanje Jelene Rozge na Rabu in Nine Badrić, ki jo je najel eden od dubrovniških hotelov. Petar Grašo je za silvestrski nastop »postavil« ceno 18 tisoč evrov, obiskovalce pa bo zabaval v Splitu; dan prej bo prepeval tudi v Budvi v Črni gori. V Dubrovniku bo goste, ki bodo leto 2017 pričakali na osrednji ulici, Stradunu, za 12 tisoč evrov zabaval Joško Čagalj - Jole, ki se mu bo pridružila še Doris Dragović. Massimo Savić naj bi za silvestrski nastop na prostem v Šibeniku dobil 15 tisoč evrov.

Budva brez Slovencev, a s Hrvati

V Budvi v Črni gori bo ali za silvestrovo ali kak dan prej nastopilo kar nekaj hrvaških pevcev ali skupin. Tam bodo skupina Parni valjak, Neno Belan, Danijela Martinović … Po nekaterih informacijah imajo črnogorski prireditelji zabav v silvestrskem času za glasbenike na razpolago kar milijon evrov. Slovenskih pevcev – vsaj kot je zdaj videti – ni med vabljenimi, bo pa med njimi zagotovo Željko Jok­simović, ki je podpisal pogodbo, vredno 70 tisoč evrov.

Ena od zanimivosti novoletnih nastopov glasbenikov po različnih odrih in hotelskih dvoranah pa je bržkone tudi skrivanje višine honorarjev. Menedžerji o številkah sploh ne govorijo, prireditelji in pevci še manj, številke pa nato po različnih kanalih le pricurljajo v javnost. In večinoma držijo! Tako kot drži, da imajo glasbeniki – večina med njimi skupaj s partnerji ali partnericami in še nekaterimi družinskimi člani – poleg honorarja vedno vključeno tudi bivanje v katerem od uglednejših hotelov v mestu nastopa. Ali se davčni inšpektorji o višini zneskov na pogodbah estradnikov seznanjajo le iz medijev, se sprašuje kolegica Klara Rožman, ki ji tudi ni povsem jasno, zakaj pevci in njihovi menedžerji ter prireditelji skrivajo višine silvestrskih honorarjev kot kača noge.

Se je pa zanimiva zgodba pletla glede nastopa Mladena Grdovića in Jasmina Stavrosa, tudi dobrih znancev slovenskih odrov in zabav. Namreč: ko sta združenji iz Poreča, ki se borita proti nasilju nad ženskami, izvedeli, da naj bi obiskovalce novoletnega veseljačenja v Poreču zabaval tudi Mladen Grdović – ta je prejšnji konec tedna nastopil v Strunjanu –, sta od oblasti zahtevali, da mu nastop prepovejo. Zakaj? Zato, ker je dokazal, da ne spoštuje žena, ker je do njih nasilen in je bila proti njemu že večkrat podana ovadba zaradi nasilja v družini. Alkohol je njegova še ena (dodatna) težava.

Zdaj so se stvari umirile, Mladen Grdović se bo tako le smel pridružiti Jasminu Stavrosu na silvestrskem odru sredi Poreča; njun nastop bo prireditelje na Trgu svobode stal 25 tisoč evrov. To je 185.250 kun, kar je nekaj več kot 33 povprečnih hrvaških plač, ki znašajo 5600 kun.