Znameniti OPM prvič v Ljubljani

Ameriška skate surf pop hiphop punk zasedba bo v soboto, 12. septembra, nastopila v Orto baru.

Objavljeno
10. september 2015 11.31
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Zasedba bo nastopila v okviru evropske klubske turneje ob 15-letnici kultnega albuma Menace To Sobriety in ob predstavitvi novega EP izdelka The Minge Dynasty. Avtorji svetovne uspešnice Heaven Is A Half Pipe bodo tokrat okrepljeni z dvema rap gostoma Big B (originalen član zasedbe pred 15 leti) in Ceekayjem Jonesom. Zasedba pa sedaj deluje v postavi John E. Necro, glas; Geoff Turney, kitare; Jonathan Williams, klaviature, in Carlos Perez, bobni.

Koncert je namenjen predvsem ljubiteljem kalifornijskega melodičnega in z reggae ter funky popom zamešanega punka, ki je veliko več od tega in kateremu so dali sloves legendarni Sublime, delček pa v svoji glasbi povzeli tudi naši Elvis Jackson. Tokrat je lahko zaradi gostov, ki se bodo OPM pridružili tudi na odru, pričakovati večji odklon tudi v smer rapa.

Na turneji, ki so jo začeli konec avgusta v Veliki Britaniji, bodo imeli 26 nastopov, predstavljajo pa novo izdajo The Minge Dynasty. EP je produciral Marshall Goodman v sodelovanju z Johnom E-jem ter Johnathanom Williamsom (OPM). Prinaša tudi aktualni kritično sarkastičen pop singel Millionare Like Me, poleg tega pa še tri novejše pesmi z gostovanjem Big B-ja. Posebej velja izpostaviti pesem Feel The Pain, eno prvih pesmi OPM še iz leta 1999 v originalni zasedbi, ki pred tem nikdar ni našla mesta na uradnih izdajah. Na EP so fantje dodali še nekaj podobnih pesmi, ki so jih posneli v preteklih 15-ih letih in nikdar predstavili poslušalcem.

OPM so prava stilska mešanica.

OPM so bili nastali leta 1998, ko so dolgoletni prijatelji John E. Necro, Geoff in Matthew začeli skupaj ustvarjati glasbo. V začetku imenovani Stash so posneli demo posnetek, ki je vseboval tri skladbe in hitro vzbudil zanimanje velikih založb. Nedolgo zatem je skupina podpisala pogodbo z Atlantic Records. Preden se je skupina odpravila na prvo turnejo, so ime spremenili v OPM, kar označuje kratico, ki se glasi (Other people's money). To se je nanašalo na veliko počitniško hišo, v kateri je skupina vadila - vse skupaj pa je seveda financirala založba. Kasneje so ime posodobili v (Opening people's minds).

Po vrnitvi s prve turneje so posneli svojo debitantsko in do danes najbolj odmevno ploščo Menace To Sobriety. Album je s singlom Heaven Is A Halfpipe postal svetovna uspešnica. Leta 2001 se je po končani obsežni turneji, ki je zaznamovala promoviranje omenjenega albuma, ustanovni član Matthew odločil, da ima dovolj nestanovitnega udejstvovanja v glasbeni industriji ter zapustil skupino in se prenehal ukvarjati z glasbo. Zamenjal ga je raper iz Las Vegasa Bryan Mahoney alias Big B.

Leta 2002 je skupina zamenjala založbo, svoj novi dom pa so fantje našli pri kalifornijski neodvisni založbi Suburban Noize Records. Leta 2004 so za to založbo izdali album z naslovom ForThemAsses nedolgo zatem pa še EP Outlaws, Perverts & Misfits. Do leta 2007 je skupina intenzivno izdajala albume in izdatno koncertirala, zatem po so se odločili za premor.

Zadnji album Golden State Of Mind so izdali septembra leta 2008, nato so se lotili gradnji studia ter pri novi založbi MNO Records leta 2010 izdali nov singel Holiday Under The Sun in nadaljevali predvsem z izdajanjem EP-jev. In sicer so Heaven Can Wait izdali 2012 ob prazovnaju 13-letnice delovanja. Naslednje leto je izšel njihov singel Everything's The Same In LA, letos pa še The Minge Dynasty, ki ga predstavljajo na evropski turneji.

V sedemnjastih letih so OPM na svojih turnejah kar nekajkrat obšli svet in si odre med drugimi delili s skupinami kot so Rancid, Limp Bizkit, Bloodhound Gang, Linkin park, 311 in drugimi.