Zubin Mehta z Arnoldom Schönbergom

Dunajski slavnostni tedni 2012 so dosegli svoj glasbeni vrhunec z dvema koncertoma ene najbolj razvpitih skladb 20. stoletja.

Objavljeno
07. junij 2012 17.15
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura
Dunajski slavnostni tedni 2012 so dosegli svoj glasbeni vrhunec z dvema koncertoma ene najbolj razvpitih skladb 20. stoletja, to je dveurnim ciklom za štiri mešane zbore, štiri soliste, recitatorja in ogromen orkester Gurrelieder Arnolda Schönberga v zlati dvorani Musikvereina.

Po tradiciji se najprej začenja glasbeni program Dunajskih slavnostnih tednov, tako je bilo tudi letos. V zlati dvorani Dunajskega glasbenega združenja (Musikverein) so nastopili Dunajski filharmoniki pod dirigentskim
vodstvom Riccarda Mutija s programom del Antonia Salierija (Lob der Musik, Venite gentes), Josepha Haydna (Koncert za trobento) in Franza Schuberta (Velika simfonija št. 8). Takoj ob tem pa so ponudili pevski recital slavni Ani Netrebko, ki jo je pri klavirju spremljal Daniel Barenboim (pesmi Čajkovskega in Rahmaninova), potem pa vedno bolj znani avstrijski mezzosopranistki Angeliki Kirschlager, medtem ko je s Simfoničnim orkestrom
ORF 8. maja nastopila naša mezzosopranistka Bernarda Fink (Lili Boulanger, Alexander Zemlinsky, Arnold Schönberg).

Število komornih, solističnih in simfoničnih koncertov je domala nepregledno. Že 13. maja je z Dunajskimi filharmoniki nastopil dirigent Daniel Barenboim, 14. maja pa študeti iz univerzitetnega pevskega razreda profesoric Gabriele Fontana in Marjane Lipovšek. Med gostujočimi velikimi orkestri naj omenimo vsaj Državno kapelo Dresden pod dirigentskim vodstvom sira Colina Davisa, Orchestra of the Age of Enlightenment z Bachovimi deli in solistom, tenoristom Ianom Bostridgeom, potem je z Dunajskimi filharmoniki nastopil dirigent Pierre Boulez. Njegov solist je bil spet Daniel Barenboim (Bartókov Klavirski koncert št. 1). Vrhuncev glasbenega programa sta bila dva koncerta slavnih Gurrelieder v treh delih Arnolda Schönberga z Dunajskimi filharmoniki, štirimi zbori, štirimi solisti ter recitatorjem pod dirigentskim vodstvom Zubina Mehte.

S Kammerorchester Wien-Berlin je konec maja nastopila slavna violinistka Anne-Sophie Mutter z dvema Mozartovima violinskima koncertoma (v G-duru in A-duru), z Webern Symphonie Orchester pa je istega dne zvečer, po dopoldanskih Gurrelieder, stopil za dirigentski pult v Musikvereinu še Kiril Petrenko, doslej najuspešnejši in že mednarodno priznani dirigent iz dunajskega razreda profesorja dirigiranja Uroša Lajovica.

Državna kapela iz Berlina z Brucknerjevimi simfonijami

Dirigent Daniel Barenboim je na Dunaj pripeljal še svojo Državno kapelo iz Berlina in z njo pripravil serijo koncertov s poudarkom na skoraj vseh Brucknerjevih simfonijah. Kot je značilno za Juda Barenboima, bo nekajkrat sam sedel tudi za klavir (Mozart). Dunajskih slavnostnih tednov si ni mogoče zamisliti brez koncertov Dunajskih simfonikov, orkestra Concentus Musicus Wien z dirigentom Nikolausom Harnoncourtom, orkestra Wiener Akademie z Martinom Haselböckom, ki so 1. in 2. maja so na Dunaju nastopili Berlinski filharmoniki z mladim dirigentom Gustavom Dudamelom.

V televizijskem prenosu prvega koncerta iz dvorane Španske jahalne šole v Hoffburgu pa smo med člani orkestra opazili našega hornista Andreja Žusta... Med solisti naj omenimo vsaj še pianiste Maurizia Pollinija, Raduja Lupuja, ki je nastopil s podobnim programom kot nekaj dni pred tem v Firencah na Maggio Musicale Fiorentino,
Daniela Barenboima, Jasminko Stančul in Rudolfa Buchbinderja.

Z Dunajskimi filharmoniki bo 14. junija nastopil dirigent sir Simon Rattle, ki ga bomo slab teden dni zatem z Dunajčani pozdravili v Ljubljani na otvoritvi 60. ljubljanskega poletnega festivala (20. junija).

Zubin Mehta je velik magnet za ljubitelje glasbe

Slavni indijski dirigent Zubin Mehta je na Dunaju znan že dobrih petdeset let, saj je tam študiral dirigiranje pri slavnem Hansu Swarowskem. Čar in zapletenost izvedbe Gurrelieder se vlečeta od krstnega dogodka pred
sto leti, natančneje od 23. februarja 1913, ko je mogočno delo v isti zlati dvorani Musikverein dirigiral Franz Schreker. Prvi del Gurrelieder je napisan kot simfonični pesemski cikel ali pevski dialog kralja Waldemarja in mladenke Tove, drugi oznanja Waldemarjevo žalost spričo smrti ljubljene ter hkrati njegov upor Bogu, ker je mladenko vzel k sebi, v tretjem, napisanem kot kantata, pa se upor proti nebeškim angelom še stopnjuje, konča pa kot slavospev naravi in še posebej soncu.

Dunajski filharmoniki so pod dirigentskim vodstvom Zubina Mehte kot velike umetniške avtoritete imeli velike poustvarjalne trenutke. Ogromen izvajalski aparat; iz dvorane so umaknili prve štiri vrste parterja, da so na oder
spravili okrog 130 glasbenikov in za njimi okrog 120 članski moški zbor, medtem ko je bil prav tak ženski zbor na balkonu na lavi in desni strani ter še ob orglah. Volumen Musikvereina postaja ob nastopih zborov in orkestra
nasičen z veličastnim zvokom in glasovi, opojnost doživetja je totalna, zlasti še, ker se s stopnjevano dinamiko ohranja čistost igranja in zrelost moških ter ženskih glasov.

Izvedba Gurrelieder v Musikvereinu je bila fascinantna. Omenim naj samo nekaj detajlov o sestavi orkestra: štiri Wagnerjeve tube, osem rogov, po šest trobent in pozavn ter tuba, po šest klarinetov, fagotov (dva kontrafagota), flavt in oboi, štiri harfe, dvoje timpanov in številna druga tolkala... Posebna je mehkoba vsega zvoka v pianu in pianissimu, gostota zvočne mase, ki nosi v sebi moč pričakovanega izbruha brez omejevanj. Tu je bil Mehta hkrati miren in napet, vzvišen in sugestiven, a brez nepotrebnih kretenj in gest, v popolnem obvladovanju snovi, z avtoriteto znanja, izkušenj, osebnosti.

Solisti so bili sopranistka Violetta Urmana kot Tove, tenorist Nikolai Schukoff je bil Waldemar, tenor buffo Gerhard Siegel kot Klaus - Narr in basist Alexander Tsymbalyuk kot kmet. Posebej radovedno in na koncu z viharnim odobravanjem pa je občinstvo v razprodanem Musikvereinu spremljalo recitacijski nastop baritonista Thomasa Quasthoffa.

Več o Dunajskih slavnostnih tednih v Sobotni prilogi prihodnji teden!