Amazonove knjigarne namesto knjižnic?

Profesor ekonomije je s člankom v reviji Forbes izzval jezne reakcije knjižničarjev.
Fotografija: Leta 2016 so imele ameriške javne knjižnice 171 milijonov registriranih uporabnikov, ki so opravili 1,35 milijarde obiskov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Leta 2016 so imele ameriške javne knjižnice 171 milijonov registriranih uporabnikov, ki so opravili 1,35 milijarde obiskov. FOTO: Reuters

Ameriški knjižničarji so zaradi članka v reviji Forbes, v katerem je profesor ekonomije na newyorški univerzi Long Island Panos Mourdoukoutas predlagal, naj vlogo knjižnic prevzamejo kar Amazonove knjigarne, zelo razburjeni.

Po Mourdoukoutasovem mnenju so knjižnice zaradi tehnoloških in ekonomskih sprememb postale zastarele. Prostori za druženje z wifijem so na voljo povsod, elektronskih knjig si ni treba izposojati v fizičnih knjižnicah. Ker knjižnice stanejo veliko davkoplačevalskega denarja, bi bilo po njegovem treba razmisliti o alternativah. Sam jo vidi v Amazonovih zidanih knjigarnah. Poleg tega bi še okrepili vrednost Amazonovih delnic, je zapisal Mourdoukoutas.

Knjižničarji so se odzvali jezno. Dokazujejo, da knjižnice ponujajo storitve, ki jih nikakor ni mogoče enačiti s storitvami zasebnih podjetij. So ključen prostor za vse vrste ljudi, tudi tiste z obrobja družbe, poudarjajo, in vsekakor opravljajo storitve, ki so vredne davkoplačevalskega denarja.

»Če bi pisec zadeve malce preveril, ne bi pisal takih neumnosti,« so zapisali predstavniki javne knjižnice v teksaškem okrožju Harris. »Raziskave so namreč pokazale, da javne knjižnice v Teksasu za vsak dolar davkoplačevalskega denarja v ekonomijo vrnejo 4,64 dolarja.«

Amanda Oliver, knjižničarka v Washingtonu, meni, da je vrednost knjižnic v tem, da zagotavljajo ljudem zelo različne storitve. Med drugim jim tam pomagajo izpolnjevati obrazce za pridobitev neprofitnega stanovanja, vizuma in podobnega. Ponujajo brezplačne časopise, pogovor, so zavetje v slabem vremenu, za vsakega nekaj. »Ta država ima problem v tem, da se ne zmeni za potrebe tistih, ki najbolj potrebujejo pomoč. Ko razmišljamo o varčevanju, vedno začnemo varčevati pri njih,« še pravi Amanda Oliver.

Knjižničarji se tudi ne strinjajo z argumentom, da knjižnični prostori niso več potrebni za organizacijo javnih dogodkov, saj so to vlogo prevzeli šolske dvorane in gostinski lokali, kot je Starbucks. Opozarjajo, da je najem šolskih dvoran drag, poleg tega ne morejo opravljati iste vloge kot prostori javne knjižnice.

Zaradi burnega odziva je revija mnenjski članek umaknila. »Ker članek ni zadeval področja, ki ga avtor dobro pozna, smo se odločili, da ga umaknemo,« so zapisali v izjavi.

Podatki kažejo, da javne knjižnice obiskuje veliko Američanov, čeprav obisk zadnje čase nekoliko upada. Leta 2016 so imele 171 milijonov registriranih uporabnikov, ki so opravili 1,35 milijarde obiskov. Sicer pa Amazon in javne knjižnice v ZDA že zdaj sodelujejo, saj 11 tisoč knjižnic ponuja knjige za bralnik kindle.

Komentarji: