Berem ... Alenka Sottler

Kaj trenutno prebira ilustratorka?

Objavljeno
11. maj 2015 17.36
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»V ateljeju imam naslednje knjige: Kratka zgodovina mita Karen Armstrong, Ovidijeve Metamorfoze, Evridika in Orfej: od zrcalne k mnogoteri ljubezni avtorice Alje Adam, slikarsko monografijo T. H. Carpenterja Umetnost in mit v stari Grčiji, Kiparstvo od antike do srednjega veka Philippa Bruneauja ter še treh avtorjev, Antigono Slavoja Žižka in knjigo Zorana Milivojevića Formule ljubezni.

Trenutno namreč za založbo Pivec tkem ilustracije za Pesnitev za liro pisateljice in pesnice Bine Štampe Žmavc. V pesnitvi avtorica preinterpretira grški mit o Orfeju in Evridiki in zgoraj naštete knjige osvetljujejo mojo ilustratorsko raziskovanje na to temo.

Na predalniku odložena me vabi Kariera iz strasti Orenie Yaffe-Yanai. Na izviren način govori o poklicni genski verigi, družinskem memu, ki ga nosi vsak posameznik s seboj in ga predaja naprej. V prihodnosti mi bo pri težavnem upravljanju »ilustratorske delavnice« gotovo prišlo prav podjetniško znanje, zapisano v priročniku Asha Maurye Delaj vitko.

V spalnici na stolčku počivajo knjige Avtobiografija jogija Paramhanse Joganande, ki me prestavi v meni popolnoma nedoumljiv svet indijske kulture, pesniški prvenec Barbare Jurič Iskanje hrane, ki poleg druge simbolike jasno govori o položaju, s katerim se spopada mlada generacija, namreč, kje poiskati hrano, in Vodovnikova vesina Richarda Adamsa, s katero pobegnem na angleško podeželje, med kunce, visoko travo in vonj po ­spominčicah.«