Berem ... Melita Osojnik

Kaj trenutno prebira glasbenica?

Objavljeno
19. maj 2015 13.19
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»Mož z imenom Ove Fredrika Backmana se mi je ponudil v knjižnici, ko sem se postavila v vrsto za Preveč sreče kanadske pisateljice, nobelovke Alice Munro. Stari gospod Ove v poznih srednjih letih je odlično opravil svojo nalogo, saj mi je z malce tečnobno in obenem nadvse pokončno držo lepšal večere (berem zvečer, za nagrado za lep dan ...). Odlično napisana uspešnica, ki bralca vleče naprej iz poglavja v poglavje, ko se stari nergač vse bolj mehča in odpira svoje srce. Komaj čakam na prevod Babice.

Zbirka kratkih zgodb Preveč sreče je zdaj na moji nočni omarici, berem po eno zgodbo na večer, da bi trajalo dlje. Mojstrsko napisane zgodbe s številnimi zapleti in prepleti, obrati. Sicer pa si navadno knjige, ki jih berem, podajajo roke. Tako je pred kratkim prebrana Štirideset pravil ljubezni avtorice Elif Shafak spet prebudila željo prebirati Rumija, Hafisa, poezijo Ane Rostohar v zbirki Ljubezen, ki se je želela spoznati, Klariso Jovanović in njen Kimono, na otip.

Za 'službene potrebe' in iz veselja sem se pred kratkim spet srečala z dr. Karlom Štrekljem in njegovimi zapisi – tokrat pesmic in izštevank za otroke izpred 150 let, ki jih je z velikim občutkom za ljudsko pesem uglasbil Matjaž Jarc, jaz pa sem jih zapela. Zgoščenka To je blo v tistem čas je že na svetlem. V čakalni vrsti pa (ne nujno v tem vrstnem redu) Anna Gavalda s knjigo Samo skupaj, nič drugega, Vesna Milek z Borisom Cavazzo, Adrian Kezele s knjigo Življenje – smrt – življenje in Manca Košir z Darovi minevanja.«