Berem ... Stojan Pelko

Kaj trenutno prebira filozof?

Objavljeno
01. junij 2015 17.02
LJUBLJANA 21.01. 2012 Gospodarsko razstavisscce. Kongres stranke Pozitivna Slovenija. Stojan Pelko. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

»Trenutno berem Podobo-čas Gillesa Deleuza. Pa ne zato, ker mineva ravno trideset let od izida tega monumentalnega fil(m)ozofskega dela (Podoba-gibanje je v izvirniku izšla leta 1983, Podoba-čas pa 1985), ampak zato, ker me je urednica zbirke Studia humanitatis povabila, da jo prevedem (kakor sem leta 1991 Podobo-gibanje).

Zato trenutno berem Podobo-čas v francoščini, angleščini in hrvaščini, pišem pa v slovenščini. To ponavadi počnem zvečer, med osmo in enajsto. Prej, čez dan, te dni berem predvsem poročila o dogodkih v Kumanovu 9. maja letos, pa o dogodkih na Kosovu in v Albaniji leta 1999, ki so pristali v poročilu Sveta Evrope 2011 in privedli do tega, da mora Kosovo ustanoviti posebno sodišče, ki naj bi obsodilo­ individualne vojne zločince in pregnalo kolektivne sume.

Branje je zato polno trupel, pokopanih in nepokopanih, obveščevalcev in protiobveščevalcev, posameznih organov in globalnih zarot, bolj napeto od vsake kriminalne serije, s čitljivimi sledmi, a brez jasno berljivih podnapisov. Vmes, med dnevom in nočjo, natančneje, med nočjo in naslednjim dnevom, sem danes zjutraj (28. maja) prebral čisto sveže, še neobjavljeno besedilo prištinskega filozofa Agona Hamze na temo utopije Fredrica Jamesona.

Razvija razmerje med državo in partijo, obračunava z neoliberalizmom in vidi pogoj resnične leve alternative v pokopu pojma levice, z njim pa bo sodeloval v ameriškem zborniku, ki ga ureja Slavoj Žižek. Mimogrede, iz Slavojeve Antigone, ki sem jo v ponedeljek iz Ljubljane prinesel Agonu, mi še vedno najbolj odzvanja stavek: bolni smo od zdravega razuma.«