Eksplozija slovenske kulture čez štiri leta v Frankfurtu

Kot kaže, bo Slovenija častna gostja največjega knjižnega sejma leta 2021, a potrditve ta hip še ni.

Objavljeno
31. januar 2017 20.30
Igor Bratož
Igor Bratož
Ljubljana – Danes se je na sprejemu pri predsedniku države Borutu Pahorju oglasil direktor frankfurtskega knjižnega sejma Jürgen Boos s sodelavko Simone Bühler, vodjo programa Država – častna gostja. Namen srečanja je bil jasen: Slovenija kandidira za gostjo leta 2021.

Vodja »največjega mednarodnega sejma vsebin«, kot Boos imenuje frankfurtski knjižni sejem, je lahko izvedel, da je predsednik Pahor v podporo projektu prevzel častno pokroviteljstvo nad kandidaturo Slovenije za častno gostjo mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2021. Slovenski nastop v Frankfurtu, sporočajo iz predsedniške palače, je pomemben za dolgoročno prepoznavnost in umestitev slovenskih avtorjev in slovenske ustvarjalnosti na področju knjige na nemškem govornem področju pa tudi za širšo prepoznavnost slovenske ustvarjalnosti, kulturnih, gospodarskih in drugih potencialov.

Za izvedbo 2,5 milijona evrov

Boosa sta spremljala Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo (JAK), in Renata Zamida, koordinatorica projekta pri JAK, srečal pa se je tudi z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom. Gostovanje je zapisano med temeljnimi cilji nacionalnega programa za kulturo 2014–2017, vlada je sklep o imenovanju odbora za pripravo gostovanja sprejela jeseni 2014, priprave so se začele leta 2015, za izvedbo je zagotovila proračunska sredstva, 2,5 milijona evrov. V prvem letu je bilo zagotovljenih 100.000 evrov za povečanje števila prevodov v nemški in angleški jezik, študijski obisk nemških novinarjev in založnikov v Sloveniji, gostovanje slovenskih založnikov in avtorjev v Nemčiji in pripravo programskega elaborata, ki so ga oddali vodstvu sejma. Zdaj predvidena sredstva za gostovanje, ki poleg kulturnih prinaša tudi gospodarske in turistične učinke, so med najnižjimi, države častne gostje so v zadnjih letih za nastop odštele med štiri in šest milijoni evrov. Letos bo gostja sejma Francija, sledijo Gruzija, leta 2019 Norveška in 2020 Kanada.

V slovenskem načrtu so odprtje informacijske pisarne v Frankfurtu leto dni pred gostovanjem, spremljevalni program za povečanje prepoznavnosti slovenskega oblikovanja in projekti, ki bodo izvedeni s pomočjo slovenske gospodarske diplomacije.