Evald Flisar odstopil s položaja predsednika slovenskega centra Pen

Zakaj ne bo več na čelu slovenskega centra Pen, pojasnjuje v odstopni izjavi.

Objavljeno
15. julij 2016 14.35
Posodobljeno
16. julij 2016 06.00
Slovenija, Ljubljana, 06.06.2011. Evald FLISAR, pisatelj in avtor romana Na zlati obali nominiranega za nagrado Kresnik. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič
Ljubljana – Afera, ki je pretresala slovensko literarno sceno v zadnjem tednu, je dobila epilog: Evald Flisar je odstopil s položaja predsednika slovenskega centra Pen. Zahteva po njegovem odstopu je bila objavljena v peticiji na spletnem mediju Airbeletrina, pojavila pa se je po informaciji, da je Flisar izkazal seksistični odnos do mlade kritičarke Anje Radaljac.

Spomnimo, da je zadeva prišla v slovensko javnost s člankom Muanisa Sinanovića na spletni strani Radia Študent, v katerem avtor problematizira poslovno komunikacijo med mlado kritičarko Anjo Radaljac in odgovornim urednikom revije Sodobnost Evaldom Flisarjem. Sinanović omenja, da je Flisar fotografijo Anje Radaljac komentiral z besedami, da se od perspektivne intelektualke pričakuje, da je seksi, zatrdil pa ji tudi, da »se še nikoli ni zaljubil v žensko, ki mu ga z nekaj stavki ne postavi pokonci«.

Sledila je peticija z zahtevo po Flisarjevem odstopu, ki jo je podpisalo več kot 400 ljudi, javno dopisovanje med Anjo Radaljac in Evaldom Flisarjem, v katerem sta pojasnjevala vsak svoje videnje zgodbe, objava njune dopisovalske korespondence v popolnejši obliki, izjava Ženskega odbora Slovenskega centra Pen z zahtevo, da Evald Flisar sprejme odgovornost za svoje dejanje, pismo glavne urednice Sodobnosti Jane Bauer, v katerem pojasnjuje komunikacijo med Anjo Radaljac in preostalim delom uredništva Sodobnosti, sestanek Upravnega odbora slovenskega Pena, na katerem je večina članov podprla Flisarja, a pozneje se je izkazalo, da nekateri člani na sestanek niso bili vabljeni, odstop članice Upravnega odbora Tanje Tume, ki se z izjavo Pena ni strinjala.

Ob vsem tem so se usuli komentarji na spletnih omežjih, v katerih so se pisci izmenoma opredeljevali do te ali druge strani, navajali še druge primere spolnega nadlegovanja na slovenski literarni sceni in opozarjali, da je seksizem širši družbeni problem. Na to je opozarjala tudi sama Anja Radaljac. Dopisovalska afera je tako postala povod, skozi katerega so na dan prišla usodna vprašanja naše družbe, kot so neenakopravnost žensk in spolno nadlegovanje, velikokrat pospremljeno tudi s prekarnim delom. Ob vseh komentarji in izjavah pa je treba povedati, da so nekateri pisatelji, od katerih je javnost pričakovala, da se bodo opredelili do zadeve, raje molčali.

V pismu, v katerem je Evald Flisar razglasil svoj odstop in ki ga ekskluzivno objavljamo v Delu, natančno pojasnjuje razloge za svojo odločitev, in ozadja, o katerih meni, da so privedle do afere. Odstopno izjavo in utemeljitev svoje odločitve je Flisar poslal v vednost tudi Jennifer Clement, predsednici Mednarodnega Pena.