Finalisti prestižne britanske literarne nagrade booker

V igri so ostali romani Margaret Atwood, Salmana Rushdieja, Elif Shafak, Lucy Ellmann, Bernardine Evaristo in Chigozieja Obiome.
Fotografija: Lani je nagrado booker prejela Anna Burns za roman Mlekar. FOTO: Booker Prize
Odpri galerijo
Lani je nagrado booker prejela Anna Burns za roman Mlekar. FOTO: Booker Prize

Od trinajstih finalistov na daljšem­ seznamu izbranih romanov za prestižno britansko nagrado booker jih je od včeraj le še šest: Oporoke Margaret Atwood, Ducks, Newburyport Lucy Ellmann, Dekle, ženska, druga Bernardine Evaristo, Orkester manjšin Chigozieja Obiome, ­Kihot Salmana Rushdieja in 10 minut in 38 sekund v tem čudnem svetu Elif Shafak, pisateljice turškega rodu, ki piše v angleščini in turščini.

Petčlanski žiriji predseduje ustanovitelj literarnega festivala Hay Peter Florence, z njim berejo ter odločajo pisateljica in publicistka­ Afua Hirsch, prva direktorica založbe Bloomsbury Liz Calder, pisateljica in cineastka Xiaolu Guo ter skladateljica in koncertna pianistka Joanna MacGregor. Zmagovalni roman bodo oznanili 14. oktobra.

Ellmann
Ellmann
Evaristo
Evaristo

Rushdie
Rushdie
Obioma
Obioma

Shafak
Shafak
Atwood
Atwood






 

​Moč zgodbe


Na včerajšnji razglasitvi šestih finalistov v Britanski knjižnici je Florence povedal: »Kot vsa velika literatura te knjige zvenijo od živ­ljenja, od globoke in zmagovalne človečnosti. Na končni seznam šestih del smo uvrstili knjige, med katerimi bi za vsako lahko utemeljili, zakaj mora zmagati, a pravzaprav so zmagovalke vse. Kdorkoli jih bo prebral, bo srečen, obogatile ga bodo, presenetile z močjo zgodbe in spodbudile z zmožnostjo literature, da požene našo domišljijo.«

Žirija je izbirala med 151 romani, ki so ali bodo izšli med 1. oktobrom 2018 in 30. septembrom 2019. Kar štiri od šestih del na seznamu so izdale hčerinske založbe konglomerata Penguin Random House.

Najpomembnejša kanadska sodobna avtorica Margaret Atwood, politično angažirana pisateljica, pesnica, esejistka in literarna kritičarka, je po štirih nominacijah prejela bookerja leta 2000 za roman Slepi morilec. Z romanom Otroci polnoči je Salman Rushdie slavil leta 1981.

Lani je slavil roman severnoirske pisateljice Anne Burns Mlekar, prav tako lani, v petdesetem letu nagrade, so zaradi okrogle številke podelili tudi nagrado zlati booker za najboljše doslej nagrajeno delo – prejel jo je roman Angleški pacient Michaela Ondaatjeja, s katerim je avtor slavil leta 1992.

Nagrada booker oziroma od leta 2002 do letošnjega junija imenovana man booker (zdaj jo je za pet let prevzel dobrodelni sklad Crank­start, ki sta ga ustanovila sir Michael Moritz in njegova žena Harriet Heyman), je daljnega aprila 1969 nastala kot britanski odgovor na francosko Goncourtovo nagrado.

Na britanskem literarnem prizorišču ima privilegiran položaj: 50.000 funtov (okrog 55.000 evrov) vredna nagrada za najboljši roman leta, ki ga je v angleščini napisal državljan Združenega kraljestva, Britanske skupnosti narodov (Commonwealth), Pakistana ali Južne Afrike – od leta 2014 upoštevajo tudi ameriške avtorje, od lanskega leta še irske oziroma romane, izdane na Irskem –, ima pomen, ki ga je komaj mogoče opisati, zmaga pa dobitniku poleg časti in prepoznavnosti po svetu prinese visoke naklade tudi v neangleškem prostoru.

Od takrat, ko so sprejeli odločitev o spremembi pravil in v igro za nagrado pripustili tudi ameriške, britanski avtor ni več dobil nagrade, prejeli so jo Avstralec Richard Flanagan, Jamajčan Marlon James, Američana Paul Beatty in George Saunders ter lani severnoirska ­pisateljica Anna Burns.

Komentarji: