Flisar (selektivno) vabil na razpravo o sebi

Iz upravnega odbora Pena protestno izstopila sekretarka Tanja Tuma, dva člana na sejo sploh nista bila vabljena.

Objavljeno
13. julij 2016 15.31
gka*Tuma
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Izjavo upravnega odbora slovenskega centra Pen, ki je v literarni javnosti sprožila nemalo začudenja in ogočenosti – češ, niti malo penovska ni, je napadalna in sprenedava, saj je obsodila medijsko nasilje nad Flisarjem –, je na pot pospremilo pet članov od osmih. Dva pravita, da na sejo nista bila vabljena, ena članica, tudi sekretarka, pa se z izjavo ne strinja in je danes odstopila. Kako je torej izjava sploh nastala?

Podpora z dopusta

V pravilih Slovenskega centra Pen piše, da sestanke upravnega odbora Pena sklicuje predsednik po predhodnem vabilu, po katerem odborniki svojo navzočnost potrdijo ali se opravičijo. Seje morajo biti sklepčne. Kot nam je pojasnil podpredsednik Marjan Strojan, je bilo v torek navzočih pet odbornikov od osmih, torej večina, nekateri so sporočili, da so na dopustu, a so svojo podporo poslali pisno.

Izjavo je sestavila in poslala Barbara Pogačnik, popravila Ifigenija Simonović, članica nadzornega sveta. Nikomur od navzočih se Flisarjeva navzočnost ni zdela sporna. »Celo nasprotno,« tako Strojan, »bila je potrebna. Od predsednika smo zahtevali pojasnila in dokaze v zvezi z njegovo vpletenostjo v afero.

Izjava je bila sprejeta šele, ko je bilo po predložitvi vseh dokazov, med drugim celotne korespondence z dopisovalko in od urednic podpisano izjavo o Flisarjevi nevpletenosti v odločanje o statusu dopisovalke na reviji Sodobnost, nedvomno ugotovljeno, da gre za verbalni zdrs predsednika, ki Penu in njemu osebno ni v čast, a ga je predsednik obžaloval in se zanj javno opravičil v časopisu Delo.«

Ženske ne sprejemamo seksizma

Kot založnica in pisateljica izjave ne more podpreti Tanja Tuma, ki je sicer bila na sestanku, a se ni strinjala z dejstvom, da upravni odbor ne obsoja diskriminatornega vedenja, kar mu med drugim nalaga tudi listina Pen. Tanja Tuma se je zato odločila, da odstopi s funkcij sekretarke in članice UO Slovenskega centra Pen.

Ostaja pa v članstvu Pena in aktivna v ženskem odboru Mira. »Moški v Sloveniji, naj bodo politiki, znanstveniki ali pisatelji, se morajo naučiti, da ženske ne sprejemamo seksističnega in diskriminatornega govora, še manj dejanj. Seveda se s tem ne priključujem peticiji, ki je sprožila umazano gonjo proti Slovenskemu centru Pen na način, ki med drugim protipravno zlorablja logotip. Torej Pen kot ena najbolj plemenitih institucij živi dalje, v svobodi govora, v načelih listine, pa tudi v mojem srcu,« je zapisala Tanja Tuma.

A včeraj smo sredi dneva prejeli tudi elektronsko pismo dveh članov upravnega odbora. Lenart Škof in Jani Virk v zvezi s podano izjavo poudarjata, da na sejo nista bila vabljena in izjave torej tudi nista podpisala. Škof je prepričan, da bo treba v Sloveniji odpreti temo o odnosih med spoloma. Tako v akademskih, političnih kot kulturnih diskurzih.

DSP ni partija

Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, »afere« Flisar sicer noče komentirati, ker ne vidi potrebe, da bi se društvo angažiralo. V tem, da imajo posamezni člani DSP svoje mnenje, pa se mu ne zdi nič neobičajnega: »Saj nismo partija.«

Meni, da je celotna zgodba predimenzionirana in da so v ozadju morda res težnje, da bi se nekdo polastil določenih vzvodov oblasti, čeprav se Penu težko reče oblast. Svetina se tudi čudi, kako lahko tako imenovana zainteresirana javnost zahteva odstop nekoga, ki je na čelu institucije, v tem primeru SC Pen, ki posluje skladno s svojimi pravili. »Relevantno je samo mnenje upravnega odbora SC Pena, ki edini lahko odstavi Flisarja. Zdaj ga poznamo.«