Glorjana Veber: Vitezinja poezije 2017

V finalu 17. Pesniškega turnirja Založbe Pivec je naziv vitezinje poezije dobila Glorjana Veber.
Objavljeno
23. april 2017 12.54
bostjan veber/glorjana
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA
Nagrado občinstva pa je prejela Majda Kočar za pesem Moja ruta.

Pesniški turnir je natečajna prireditev, na kateri izbirajo najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu. Na letošnjem že 17. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo kar 123 pesnikov. Strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalih turnirjih v Trstu in Lendavi, na vsakem pa je žirija izbrala štiri finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem. Tako je bilo izbranih 12 finalistov, so sporočili iz Založbe Pivec.

Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Moja ruta Majde Kočar. Vitezinja pesniškega turnirja 2017 po izboru strokovne žirije, v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Urška P. Černe, je s pesmijo Volitve postala Glorjana Veber, pesnica iz Polzele. Prejela je kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, knjižno nagrado - antologijo Orfejev spev - ter denarno nagrado v višini 505 evrov.

Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec tudi izdali v zborniku. Finalni turnir, ki je v soboto zvečer potekal v Kazinski dvorani SNG Maribor, je sicer simbolno odprl lanskoletni vitez poezije Dejan Koban z zmagovalno pesmijo leta 2016 - Lajanje (prvi osnutek).

Pesniški turnir se je razvil v eno najpomembnejših in najbolje obiskanih slovenskih pesniških prireditev, obenem pa je to eden osrednjih dogodkov Slovenskih dni knjige v Mariboru. Naziv vitez poezije je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru, so še zapisali prireditelji.