Gustav Januš, lirični glas koroških Slovencev

Januš je letošnji prejemnik zlatnika poezije. Podelitev nagrade bo 25. avgusta v Celju.

Objavljeno
07. julij 2015 17.05
rsi_PEN/SRECANJE S PESNIKI
 V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Zlatnik poezije, ki ga na podelitvi Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta vsako leto prejme pesnik za življenjski opus, bo letos Fit media namenila pesniku, slikarju in uredniku Gustavu Janušu.

V obrazložitvi so citirali novinarja Emanuela Polanška, ki je zapisal, da je Januš na ustvarjalni poti zvest umetniški prvinskosti, tankočuten na križpotjih samouresničevanja in nenasilen do sveta v sebi in okoli­ sebe.

Ob odkrivanju odtenkov umetniškega izraza človekove biti je dosledno v spremstvu senzorija iz humanizma, ustvarjalčeve radovednosti in osvežujočega intelekta … Njegov pesniški jezik je preprost, globina sporočila pa taka, da vzbuja misel na genialnega ljudskega duha v starem romantičnem pomenu besede, meni kritik Peter Kolšek.

Že več let je osrednja osebnost literarnega ustvarjanja na avstrijskem Koroškem in najmočnejši lirični glas koroških Slovencev. Pesnik je ob neki priložnosti dejal, da je ponosen, da so z umetnostjo prekoračili ozke koroške meje. Podelitev zlatnika poezije bo na Starem gradu v Celju 25. avgusta.