Jane Austen kot pisateljičin lik

Literarizirana biografija: Pisateljica Carol Shields se je z domišljijo podala v viktorijanski čas.

Objavljeno
07. februar 2016 18.22
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Kanadska pisateljica Carol ­Shields je pred poldrugim desetletjem sprejela ponudbo ­založbe Penguin Random House, naj napiše biografijo Jane Austen. O življenju te izjemne viktorijanske pisateljice je bilo že marsikaj napisanega kljub malo znanim dejstvom. Carol Shields je napisala literarizirano biografijo.

Knjiga Jane Austen – življenje, ki jo je v prevodu in s kakovostno spremno besedo Katarine Mahnič izdal Modrijan, je roman z glavnim likom Jane Austen in stranskimi liki – predvsem člani njene družine. Carol Shields, romanopiska in Pulitzerjeva nagrajenka, je delo opravila v svojem cenjenem romanesknem slogu in z obilico pisateljske domišljije, zato v njem ne bodo toliko uživali tisti, ki bi jih zanimale podrobnosti, kaj šele pikantnosti iz življenja velike pisateljice.

Zadovoljni pa bodo bralci, ki znajo uživati v spretnem in subtilnem fikcijskem umeščanju Jane Austen v njen čas, v družinske in širše družbene razmere, ko je bil položaj žensk zelo drugačen od današnjega. V njenih romanih je še kako zaznati vprašanje, ali je za žensko bolje biti samska ali je boljši kompromis biti poročena, kar je pomenilo odreči se svobodi, toda zaslužiti si družbeno spoštovanje.

O Janini intimi ni znanega malone nič, kvečjemu to, da je bila enkrat blizu poroki, zakaj je ni bilo, pa ostajajo zgolj ugibanja. Romani Jane Austen govorijo o inteligentnih ženskah, ki sebe jemljejo resno, toda ne preveč resnobno.

Nedosegljiva preteklost

Vseeno pa ne bodo prikrajšani bralci, ki jih zanimajo tudi dejstva iz pisateljičinega življenja, kolikor je pač znanih, in samo pisanje Carol Shields, saj je to prvi prevod kakega njenega dela v slovenščino.

Jane Austen pripada skoraj nedosegljivi preteklosti, ugotavlja avtorica. Za seboj ni pustila dnevnika, fotografije, kot je fotografija George Eliot, posnetka svojega glasu, kakršnega je zapustila Virginia Woolf, potomcev, ki bi prenašali besedo o njej iz roda v rod.

Ostala so pisateljičina pisma, predvsem s starejšo sestro Cassandro, ki sta si jih pisali v redkih dnevih ločenosti, pa še ta ne vsa. Preživelo je 160 pisem Jane Austen, toda nobeno ni bilo napisano pred njenim dvajsetim letom. Carol Shields domneva, da je po Janini smrti Cassandra uničila tista najbolj zanimiva in razodevajoča. To naj bi storila zato, da bi se ustvarila in ohranila predstava o Jane v najlepši luči.

Od osmih Austenovih otrok samo dveh niso počastili s portreti, Jane in njenega prizadetega brata Georgea. Jane Austen se je rodila leta 1775 v odmaknjeni vasici Steventon v Hampshiru. Njen oče in tamkajšnji pastor ter njegova žena sta pripadala takrat tako imenovanemu nižjemu plemstvu. Pozneje so se preselili v bolj urbani Bath.

Carol Shields še posebej zanimajo Janini odnosi s Cassandro in njena podrejenost v tem odnosu, ki jo je razbrati iz pisem. Ta pisma sestavljajo enostransko sliko Jane Austen. Bila je relativno neizkušena in provincialna v družbenih in seksualnih zadevah, vendar v romanih izraža poznavalski pogled. Carol Shields daje vedeti, da izmed dveh vrst pisanja, zasebnih pisem in objavljenih romanov, romani ponujajo večji vpogled v umetelno domišljijo in značaj Jane Austen. Bila je inteligentna, nadarjena, posebna, za okolje čudaška, ampak prav zelo drugače žal nanjo najbrž ne bi gledali niti danes.