Jonas Jonasson: Ko postanejo zadeve morilsko smešne

Morilec, ki je hotel v nebesa je tretji humorni roman vse bolj popularnega švedskega pisatelja.

Objavljeno
14. februar 2017 12.22
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Smeh je gotovo zdravilen, tako za tistega, ki se smeje, kakor za tistega, ki spravlja druge v smeh. Eden takih zdraviteljev je švedski pisatelj Jonas Jonasson, ki je po dveh zdravilnih knjigah, Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil in Analfabetka, ki je obvladala računstvo, izdal še tretjo, Morilec, ki je hotel v nebesa (Mladinska knjiga, prevod Tina Štrancar).

Dolgoletni novinar Jonas Jonasson je bil uspešen na poslovnem področju s svojim medijskim podjetjem, ki je zaposlovalo več kot sto ljudi, vendar ga je to sčasoma začelo dušiti, saj je preveč delal. Zato je svoje podjetje dobro prodal in začel pisati. To zveni bolj načrt nekega norca kot zdravorazumska odločitev. Vendar se je kmalu po izdaji prvenca Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil (2012) pokazalo, da se je prav odločil.

Knjiga je postala uspešnica, prevedli so jo v več kot petinštirideset jezikov, tudi v slovenščino. Kmalu je sledila zelo uspešna filmska upodobitev. Tudi njegov drugi roman, Analfabetka, ki je obvladala računstvo (2013), krasi srčen humor, pomešan z bridko analizo svetovne zgodovine in politike. Tudi ta bo končal na filmskem platnu. Film nastaja pod taktirko prekaljenega islandskega hollywoodskega producenta Jonija Sighvatssona, ki je produciral tudi Stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil.

Tudi tretji roman gre na platno

Nedavno je v slovenščini izšel njegov tretji roman, Morilec, ki je hotel v nebesa, ki ga je izdal predlanskim. Tudi to zgodbo bodo prenesli na filmsko platno. Pravice ima podjetje FLX, vodilna produkcijska hiša za komedije na Švedskem. V sodelovanju s tem podjetjem je nastal tudi film Stoletnik, režiral ga je njihov režiser Felix Herngren.

Tisti, ki sta jih očarala Stoletnik in Analabetka, bodo nedvomno uživali v prebiranju Morilca. Vendar je tokratna zgodba nekoliko drugačna. Morilec Anders, ki pomotoma spozna Jezusov nauk in si ga po svoje razlaga, je ne glede na naslov romana precej pasiven stranski lik. Glavna aktivna lika sta zguba Per Persson, ki dela kot receptor v nizkocenovnem hotelu/bordelu, in duhovnica Johanna Kjellander, ki so jo vrgli iz cerkve, ker je s prižnice izrazila veselje, ko ji je umrl oče, z besedami, upam, da bo šel k vragu. Ker ni verjela ne v Boga ne v Jezusa Kristusa in pravljične zgodbe, ki so jih napletli okoli njegovega življenja, ji je to ustrezalo.

Morilec Anders, ki ni ravno inteligenten, je predvsem zaradi lastne neumnosti večino življenja preživel v zaporu. Ker so k temu praviloma prispevale svoje različne kemijske substance, pomešane z žganjem, se trdno odloči, da bo zdaj, ko je na svobodi, presedlal na nekaj lažjega, recimo pivo. Prav tako se noče več ukvarjati z umori, ki so se mu prej tako ali tako kar sami zgodili. Odloči se za spremenjen poslovni model, ki bo vseboval le telesne poškodbe.

Morilčeva spreobrnitev

Tu nastopita Per in Johanna, ki nadgradita zastavljen poslovni model in ga naredita bolj učinkovitega in profitabilnega. Za to si seveda odtrgata manjšo provizijo, ki se v tisočakih švedskih kron nabira v rdečem in rumenem kovčku. Ko jim gre najboljše, pa nekaj nepremišljenih besed duhovnice in Biblija, ta nevarna knjiga, udarijo po vesti morilca Andersa, ki odkrije Jezusa, kar ga povsem pokvari. Nima več nobene želje lomiti dele telesa po uveljavljenem ceniku, temveč bi rad pomagal in razdajal denar.

Ker to nekajkrat naredi precej nerodno, zgodbo zgrabijo mediji in ga v hipu naredijo slavnega. Tako trojica sklene, da bo unovčila to slavo z novo religijo, ki citira iz Biblije predvsem dele, ki hvalijo Kristusovo kri. Ta se v njegovi cerkvi toči v podobi moldavskega rdečega. Zgodba o morilcu Andersu se srečno konča na švedskem otoku Gotland, kjer do konca življenja prebivajo v idiličnih starih kmečkih hišicah in uživajo sadove svojega poslovnega ­modela.

Če bi bili resnični, bi lahko srečali tudi pisatelja Jonasa Jonassona, ki tam živi s sinom v idilični kmečki hiši, kjer jima delajo družbo kokoši, petelin in maček Molotov. Jonasson končuje četrto knjigo, ki bo kmalu izšla. Hodi tudi na inštrukcije letenja s helikopterjem. To je pojasnil z nasmehom: »Hej, saj vendar živim na otoku!«