60. Andersenova nagrada Kitajcu in Nemki

V Bologni so včeraj ob začetku knjižnega sejma oznanili dobitnika najuglednejše nagrade za otroško literaturo − lavreata sta kitajski pisatelj Cao Wenxuan in nemška ilustratorka Rotraut Susanne Berner.

Objavljeno
04. april 2016 17.07
Igor Bratož
Igor Bratož

Prvi dan mednarodnega sejma otroške in mladinske literature v Bologni so oznanili letošnja dobitnika prestižne bienalne nagrade, najvišje mednarodno priznanje, namenjeno ustvarjalcem otroške literature: 60. Andersenovo nagrado je žirija, v kateri je sodeloval tudi vodja uredništva leposlovja založbe Mladinska knjiga Andrej Ilc, namenila kitajskemu pisatelju Cao Wenxuanu in nemški ilustratorki Rotraut Susanne Berner.

Rotraut Susanne Berner, so sporočili iz Mladinske knjige, je stara znanka slovenskih otrok, saj je v slovenščini izšlo kar nekaj njenih slikanic in ilustriranih knjig. Še ta mesec bo v programu založbe Mladinska knjiga izšlo nadaljevanje njene priljubljene knjige zgodb o zajčku Karelčku Nove Karelčkove zgodbice. Caa Wenxuana v slovenščini še ne poznamo, bo pa v letu 2017 pri Mladinski knjigi izšel eden njegovih najbolj priljubljenih romanov za mladino Bronze in sončnica, ki ga bo iz kitajščine prevedel Andrej Stopar.

O Andersenovi nagradi so odločali: predsednica žirije Patricia Aldana iz Kanade/Guatemale, Lola Rubio (Argentina), Dolores Prades (Brazilija), Wu Qing (Kitajska), Kirsten Bystrup (Danska), Yasmine Motawy (Egipt), Shohreh Yousefi (Iran), Andrej Ilc (Slovenija), Reina Duarte (Španija), Susan Stan (ZDA) in María Beatriz Medina (Venezuela).

Na sejmu otroških knjig v Bologni, ki poteka med 4. in 7. aprilom, bo sodelovalo okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav. Na slovenski nacionalni stojnici v organizaciji Javne agencije za knjigo v hali 29 so predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev po izboru založnikov, posebej pa so izpostavljeni tudi naslovi lani in letos nagrajenih avtorjev in ilustratorjev.

Med avtorji so izpostavljeni nagrajenci s področja otroške in mladinske književnosti: Mate Dolenc, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Miha Mazzini, Miki Muster, Andrej Rozman Roza, Lucija Stepančič, Peter Svetina in Vladimir P. Štefanec. Med ilustratorji pa Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Maja Kastelic, Marjan Manček, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Založniki so za stojnico poleg knjig prispevali tudi svoje tujejezične kataloge, knjige opremili s tujejezičnimi povzetki in s svojimi kontakti, prav tako so pomembna druga promocijska gradiva za posamične knjige, npr. kazalke, zloženke in razglednice. Omeniti velja, da so slovenski založniki navzoči na sejmu tudi s samostojnimi stojnicami − tako se predstavljata Založba Mladinska knjiga in založba MorfemPlus. Založbi Miš in Sodobnost pa imata samostojno predstavitev v okviru povečane nacionalne stojnice.

V hali 29 je na stojnici münchenske Internationale Jugendbibliothek vse dni na ogled izbor naslovov za Bele vrane 2015. Med njimi so tokrat kar trije slovenski naslovi, in sicer avtorska slikanica Maje Kastelic Deček in hiša, avtorski strip Tanje Komadina Fino kolo ter strip Andreja Rozmana Roze Živalska kmetija (ilustracije Damijan Stepančič). V hali 29 so slovenska dela predstavljena tudi na stojnici IBBY, med njimi že omenjeno delo Maje Kastelic Deček in hiša ter delo Petra Svetine Domače naloge (ilustracije Damijan Stepančič).