Knjiga tedna: Analfabetka, ki je obvladala računstvo

Jonas Jonasson. Mladinska knjiga, Ljubljana 2014, prevod Brane Čop.

Objavljeno
05. januar 2015 18.22
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Šved Jonas Jonasson je bil dvajset let predan novinarstvu, potem je ustanovil svoje podjetje. Zaradi stresa ter prevelike predanosti službi je resno zbolel. Odločil se je za radikalno potezo. Svoje podjetje je prodal za deset milijonov funtov in začel pisati.

Najprej je iz njegove domišljije prilezel Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, nato pa se je pojavila še Analfabetka, ki je obvladala računstvo. Gotovo predstavlja nov fenomen skandinavskega pisanja, ki ima precej stičnih točk s prefinjenim duhovičenjem znamenitega­ finskega soseda Arta Paasilinne. Njuni junaki radi potujejo, če le da, po vsem svetu, Jonassonovi pa kot za šalo preusmerjajo še tok svetovne zgodovine.

Analfabetka začne kariero kot novoimenovana šefinja odreda za praznjenje latrin sektorja B v Sowetu. Njen problem je, da ni obiskovala nobene šole. Njena mama je imela druge (alkoholne)­ prioritete in deklica je prišla na svet v Južni Afriki v zgodnjih šestdesetih letih, ko je med tamkajšnjimi bledoličnimi političnimi veljaki veljalo mnenje, da temnopolti otroci ne veljajo nič.

Odraščala je v deželi, kjer je čez leta Nelson Mandela postal predsednik in kjer so izdelali šest atomskih bomb in še eno za povrhu. In zraven je bila tudi Nombeko, kajti ko jo je povozil pijan belec, mu je morala sedem let služiti, ker mu je poškodovala lastnino. Avto je bil namreč nekoliko obtolčen.

Po naključju je bil ta možakar vodja južnoafriškega jedrskega oboroževalnega programa, o čemer ni imel pojma. Zato pa je nadarjena Nombeko, ki se je sama naučila brati in pisati, z drobnimi namigi reševala njegovo službo in južnoafriški program jedrske oborožitve.

Naključje je naneslo, da so Nombeko tri zmedene kitajske sestre namesto posušenega antilopjega mesa na Švedsko poslale atomsko bombo, ki jo je hotel prvi od identičnih dvojčkov Holger uporabiti, da bi spremenil švedsko kraljevino v republiko, drugi brat dvojček, prav tako Holger, ki tudi ni uradno obstajal, pa je le hotel urediti svoj obstoj.

To je le del zapleta, kajti Nombeko soli pamet še južnoafriškemu predsedniku, se spoprijatelji s kitajskim predsednikom, rešuje svet s švedskim predsednikom in se druži s švedskim kraljem. Aha, pa še dva izraelska tajna agenta jo hočeta ubiti.

Skratka, Analfabetka, ki je obvladala računstvo je duhovito in inteligentno branje, ki s svojstvenim humorjem razkriva neumnosti sodobnega sveta in jih komentira skorajda z otročjo jasnovidnostjo, ki je odrasli ne premorejo. Junakom čistega srca uspe vse, in tako je tudi prav.