Knjižni kalejdoskop: nagrade, prevodi, jubileji

Objavljeno
07. marec 2016 15.48
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Toni Morrison dobila nagrado Pen/Saul Bellow

Ameriška literarna ikona je dobila prestižno nagrado Pen/Saul Bellow in se s tem pridružila ugledni pisateljski druščini, ki je že dobila to priznanje (Don DeLillo, Cormac McCarthy, Philip Roth in drugi). Vrednost nagrade je 25.000 dolarjev, žirija, ki ji je podelila nagrado, pa je zapisala, da je njena literatura polna razkritij, inteligentna in drzna. »Govori o tem, kaj pomeni biti temnopolt, ženska, človek, o stvareh, ki so bistvene, aktualne in brezčasne,« je zapisala žirija.


Toni Morrison (levo spodaj) je znana po epskem, pogosto zgodovinskem pisanju o rasi, identiteti in družini. Prvi roman, Najbolj modre oči, je napisala pri 39 letih, ko je delala kot urednica za Random House. Pulitzerjevo nagrado je dobila leta 1988 za roman Ljubljena, po katerem so leta 1998 posneli film, v katerem je igrala Oprah. Leta 1993 je dobila Nobelovo nagrado za literaturo in leta 2012 predsednikovo medaljo za svobodo.

Bruce Springsteen piše spomine

Bruce Springsteen (desno) je prodal na milijone plošč, toda ali lahko proda tudi na milijone knjig? To je vprašanje, ki najbrž najbolj zanima predstavnike založbe Simon & Schuster.

Plačali so mu namreč deset milijonov dolarjev za memoar Born to Run, ki naj bi izšel 27. septembra. V njem naj bi Springsteen opisal »poezijo, nevarnosti, svoje otroštvo v New Jerseyju pa tudi vzpon k zvezdništvu«.


Ob jubileju Beatrix Potter kovanec s Petrom Zajcem

V Veliki Britaniji bodo zaznamovali 150. obletnico rojstva Beatrix Potter, avtorice kultnega lika Petra Zajca, z izdajo kovanca za 50 penijev. To bo prvi otroški literarni junak na britanskem novcu. Barvnemu kovancu z zajčkom bodo sledili še trije kovanci z avtoričinimi pravljičnimi liki. Posrebreni kovanci bodo upodabljali Petra Zajca v njegovi znameniti modri jakni. Ilustracije za kovance je po avtoričinih predlogah ustvarila oblikovalka Emma Noble.

Beatrix Potter je zaslovela prav s Povestjo o Petru Zajcu, ki so jo po svetu prodali v 45 milijonih izvodov. Idejo za lik Petra Zajca je avtorica, rojena leta 1866 premožnim londonskim staršem, dobila že kot deklica, prvo slikanico z likom zajčka pa izdala leta 1902. Pripoved o zajčku je leta 2012 oživila britanska igralka Emma Thompson, ki je izdala knjigo z novo zgodbo o junaku. Pripoved The Further Tale of Peter Rabbit je Emma Thompson postavila na Škotsko, kjer je Beatrix Potter kot otrok preživljala poletne počitnice.

Brane Mozetič v novih prevodih

Letošnje leto je Branetu Mozetiču (spodaj) prineslo več prevodov v tuje jezike. Hrvaško društvo pisateljev je izdalo zbirko Nedovršene skice jedne revolucije v prevodu pesnika Romea Mihaljevića. Maison de la poésie v Tinqueuxu, ki jo vodi Mateja Bizjak Petit, pa je izdala francoski prevod zbirke Banalije – z avtorjevo pomočjo jo je prevedel valonijski pesnik William­ Cliff, lanski dobitnik prestižne francoske nagrade Goncourt za poezijo. To je že enajsti prevod zbirke, ki je leta 2003 prejela Jenkovo nagrado.

Njeno nadaljevanje je z naslovom Banalien 2 v nemščino prevedel Andrej Leben, izdala pa Sisyphus Verlag v Celovcu. V Lizboni pri Roma Editore pripravljajo izbor iz celotnega pesnikovega opusa Possesão. Večina prevodov je delo neumorne prevajalke v portugalščino Mateje Rozman. Zadnja leta se Mozetič posveča tudi slikanicam za otroke, ki prav tako vzbujajo zanimanje v tujini. Njegova zadnja, Prva ljubezen, ki jo je ilustrirala Maja Kastelic, je v španskem prevodu Mi primer amor izšla pri založbi Bellaterra v Barceloni.


Mario Vargas Llosa proti Donaldu Trumpu

Perujski Nobelov nagrajenec Mario Vargas Llosa (desno) je prejšnji teden dejal, da je Donald Trump klovn, rasist in velika nevarnost za Združene države. ZDA so preveč pomembne, da bi imele takega človeka za predsednika, je dejal v Madridu prejšnji teden ob izidu svojega novega romana Cinco esquinas.

Vargas Llosa, ki je bil leta 1990 kandidat desnice na perujskih predsedniških volitvah, meni, da je Trump garancija, da bo na volitvah zmagal kandidat demokratske stranke.