Knjižni kalejdoskop: od množičnega morilca do Johna Grishama

Objavljeno
29. februar 2016 13.42
Valentina Plahuta Simčič, Igor Bratož
Valentina Plahuta Simčič, Igor Bratož

Knjiga množičnega morilca umaknjena

Knjiga Roberta Picktona z naslovom Picton: On His Own Words ne bo postala Amazonova uspešnica. Založnik Outskits Press je namreč knjigo umaknil s prodaje, potem ko se je pojavila spletna peticija, ki je zahtevala njen umik. Poziv k umiku, ki ga je sprožila Change.org, je v 24 urah podpisalo več kot 50 tisoč ljudi.

Problem je v tem, da je bil Pickton obsojen, da je leta 2007 umoril šest žensk v kanadski Britanski Kolumbiji, sicer pa je ta 66-letnik policistu pod krinko priznal, da je ubil 49 žensk. Trenutno je v zaporu, obsojen je na doživljenjsko zaporno kazen.

Založnik se je za umik knjige odločil, saj se je ustrašil tožb svojcev pokojnih kot potencialne kršitve zakona. Zaporniki v Kanadi, od koder je Pickton, namreč iz svojih kriminalnih dejanj ne smejo kovati dobičkov, saj je to z zakonom v določenih provincah prepovedano. V Britanski Kolumbiji za zdaj še ni prepovedano, čeprav napovedujejo, da kmalu bo.


Kot avtor knjige je podpisan Michael Childres, toda založnik Outskits Press je v izjavi priznal, da v resnici knjige ni napisal Childres, temveč jo je le pretipkal. Childres, ki je Picktonov prijatelj in bivši zaporniški kolega, je od Picktona dobil rokopis, napisan na roko, ga pretipkal in predal založniku. V knjigo je opisano Picktonovo življenje, med drugim pa v njej obtožuje policijo korupcije.

Praznovanje ob 200-letnici rojstva Charlotte Brontë

Rokopisi, portreti, risbe, dnevniki in celo par škornjev iz blaga, ki so pripadali angleški pisateljici Charlotte Brontë, so od preteklega ponedeljka na ogled na razstavi v National Portrait Gallery v Londonu. Z njo poskušajo obeležiti okroglo obletnico rojstva te pomembne avtorice, ki je živela med leti 1816 in 1855, najbolj znana pa je po romanu Jane Eyre. Razstava ponuja vpogled v življenje avtorice, v središču pozornosti pa je portret treh sester Brontë, ki ga je izdelal njihov brat Branwell Brontë.

»Hoteli smo prikazati pisateljičino literarno kariero, pa tudi njeno domače življenje, ki je morda javnosti manj znano, je povedala Lucy Wood, kuratorka National Portrait Gallery. Charlotte, Emily, Anne and Branwell so razvijali domišljijo že od malih nog, veliko tudi s pomočjo poezije, iger in romanov. Charlottino življenje je zaznamovala smrt starejših sester in pa lastno šibko zdravlje.


Kmalu na knjižnih policah Blatterjeva biografija

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter bo prihodnji mesec izdal biografijo z naslovom Mission Football (Misija nogomet), ki jo je napisal Thomas Renggli, njegov dolgoletni tiskovni predstavnik. »To je popotovanje skozi življenje Seppa Blatterja,« je povedal Alain Diezig iz založbe WerdWeber.

Diezig je razložil, da so v knjigi orisana zgodnja Blatterjeva leta, njegovi začetki v športnem menedžmentu in vzpon po Fifini hierarhiji. Knjigo so začeli pisati pred majem 2015, ko se je začela kriza Fife in z njo povezani škandali. V knjigi niso izpustili niti afere. Osnutek v nemščini je tik pred izdajo, angleško izdajo pričakujejo junija, je še dodal založnik.

Najbolj pomembna knjiga Johna Grishama

»Kaj počnem, ko ne pišem, me sprašujejo. Potujem z ženo, precej igram golf. Sedim v odborih dveh neprofitnih organizacij, The Innocence Project in Focused Ultrasound Foundation, za katero najbrž še niste slišali. Usmerjeni ultrazvok je nov, revolucionaren način zdravljenja, ki bo nekoč lahko rešil nešteta življenja. Ker tega ne morem razložiti v nekaj odstavkih, sem napisal knjigo. Naslov ji je Tumor.

Tiskana izdaja in e-knjiga sta dosegljivi zastonj.« Takole vabi k branju 49 strani obsegajoče zgodbe avtor globalnih uspešnic Firma, Pelikanovo poročilo, Klient, Družabnik in več kot deset drugih John Grisham. O Tumorju, »nepravniški srhljivki«, pravi, da je njegova najbolj pomembna knjiga. Grisham priznava, da o medicini ne ve veliko, a ko mu je nevrokirurg Neal F. Kassell, s katerim prijateljujeta že desetletje, razložil osnove usmerjenega ultrazvoka, nove neinvazivne terapije za zdravljenje raka, je vedel, da je to zgodba, ki jo je vredno povedati.

Napisal je zgodbo o petintridesetletniku, pri katerem odkrijejo maligni možganski tumor in ga zdravijo z novo metodo. Zdravljenje ne uspe, a nov pristop daje upanje.