Kresnik skozi objektiv Delovih fotografov

Kako sta včerajšnjo podelitev na Rožniku videla Delova fotografa Jure Eržen in Blaž Samec.

Objavljeno
24. junij 2020 10.28
Posodobljeno
24. junij 2020 11.21
Po mnenju žirije je najprepričljivejši roman leta – Ivana pred morjem, izšel je pri Cankarjevi založbi – napisala Veronika Simoniti. FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U.
V. U.
Niso vsi časi lepi, tudi stari časi niso bili le dobri. V izbornem jeziku Veronike Simoniti je mehko brati o grobem zlu, ki mu včasih ni mogoče ubežati.

Tako je v utemeljitvi svoje odločitve glede najprepričljivejšega slovenskega romana leta zapisala kresnikova žirija, ki je včeraj zasedala jubilejno tridesetič. Simonitijeva je kres, ki je pred kresno nočjo znova razsvetlil nebo nad ljubljanskim Rožnikom, prižgala po zaslugi romana Ivana pred morjem.Čast prižiga kresa tradicionalno pripade zmagovalcem. Kresnikova pot do njega oziroma tokrat znova nje – Simonitijeva je šele četrta nagrajena pisateljica v tridesetletni zgodovini izbora – je bila tudi letos dolga. Na začetku je bilo približno 130 romanov, med katerimi je žirija odbrala končnih pet finalistov. Med njimi so bili še Jiři Kočica, Branko Cestnik, Sebastijan Preglej in Suzana Tratnik.

Včerajšnja podelitev je bila znova eden vrhuncev literarne sezone. V fotogaleriji si oglejte, kako sta jo videla Delova fotografa Jure Eržen in Blaž Samec.

Razglasitev jubilejnega 30. kresnika si lahko ogledate v videu.