Ledena zgodba za vroče dni

Fredrik Backman v romanu Mi smo medvedi! nadaljuje s srčnimi zgodbami. Kritiki in bralci: avtorjevo najbolj zrelo delo.
Fotografija: Roman Mi smo medvedi! ni športna drama, je pa roman o življenjski drami. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roman Mi smo medvedi! ni športna drama, je pa roman o življenjski drami. FOTO: Reuters

Švedski pisatelj, novinar in bloger Fredrik Backman po velikem uspehu prvenca Mož z imenom Ove iz leta 2012, po katerem so posneli tudi film, še naprej niza izvrstne romane. Nedavno smo v slovenščini dobili prevod knjige Mi smo medvedi!, ki jo bodo prav tako prenesli na veliko platno, letos pa je izšlo še nadaljevanje te zgodbe.

Vse se je začelo s starim godrnjačem Ovejem, ki je nekakšen prostovoljni redar, varnostnik, nadzornik, predvsem pa povezovalna sila v soseski. Grenko-sladka zgodba, ena iz niza komičnih romanov o starejših občanih, ki zadnja leta nastajajo na severu Evrope, je navdušila bralce po vsem svetu, na Švedskem so jo prodali v več kot 500 tisoč izvodih in prevedli v 25 jezikov. Medgeneracijskih odnosov se je avtor lotil tudi v romanu Babica vas pozdravlja in se opravičuje.

V knjigi, ki opisuje življenjske zgodbe ljudi v stanovanjski hiši, nastopa tudi tiha, skromna in vztrajna ženica po imenu Britt-Marie. Potem ko je vse življenje živela za druge, predvsem za oboževanega moža, ga nekega dne zapusti in se v naslednjem romanu, Tu je bila Britt-Marie, pri 63 letih loti treniranja izgubarske mladinske nogometne ekipe.
 

Znova zgodba o športnem moštvu


Tu se že lahko navežemo na roman Mi smo medvedi!, ki prav tako prinaša zgodbo o športnem moštvu, tokrat mladinski hokejski ekipi iz Björnstada, »mesta medvedov«, propadajočega kraja sredi gozda, ki živi za hokej. Vse oči so uprte v bližajočo se tekmo za finale državnega prvenstva. Če zmaga ekipa, ki jo vodi zvezdnik Kevin, bo mesto dobilo hokejsko gimnazijo in večji športno-konferenčni center, nakupovalno središče, hotele in sploh se bo izvleklo iz propada.

Toda vse se v hipu spremeni, ko se razve, da naj bi njihov zvezdniški hokejist posilil hčerko športnega direktorja kluba. Večina se brez pomisleka postavi na Kevinovo stran, kajti tako je vsem bolj udobno. Vseeno pa se resnica razkrije, ko priseljenski fant Amat, sicer hitri igralec hokeja iz mlajše ekipe, ki ga sprejmejo med mladince, pove, kaj se je zgodilo.

Fredrik Backman s svojimi liki zlahka očara. FOTO: Linnea Jonasson Bern
Fredrik Backman s svojimi liki zlahka očara. FOTO: Linnea Jonasson Bern

 

Žrtev kot zločinec in obratno


Roman Mi smo medvedi! ni športna drama, je pa roman o življenjski drami, kar posilstvo gotovo je, in v manjših skupnostih, kjer se vsi poznajo, to deluje še bolj razdiralno. Žrtev postane zločinec, zločinec pa žrtev. Kljub vsemu je v nekaterih še toliko spodobnosti, da vedo, kaj je prav in kaj narobe. Pa četudi so to okoreli kriminalci, sicer najbolj zagnani hokejski navijači björnstadskega kluba, v črno oblečeni družbeni izmečki, znani kot Tolpa.

Backman secira odnose v športni ekipi, dvome o lojalnosti ter podrejenost športa sponzorjem, ki dejansko vodijo vse skupaj. Ti pa so lojalni le enemu, lastni koristi in dobičku. Zato proti koncu romana z neverjetno lahkoto zapustijo domači hokejski klub in se skupaj z zvezdniškimi člani mladinske ekipe preselijo v sosednje večje mesto Hed.

Nekaj mladincev pa ostane v domačem mestu, kajti oni so iz Björnstada, in odločijo se, da bodo trenirali majhne otroke in iz njih naredili nekaj najbolj čudovitega na svetu hokejsko ekipo. Med njimi je štiriletna deklica, ki pride na trening s podplutbami, ki jih ji doma deli pijani oče, a ima pravo hokejsko dušo in jasen pogled. Odločnost, poiskati varno zavetje zunaj družine, zunaj doma, je tudi tema letos izdanega nadaljevanja romana.

Poleg osnovne zgodbe se Backman dotakne še več drugih tem, ki so sestavni del njegovih romanov, kot so položaj žensk, sprejemanje drugačne spolne usmerjenosti ter sprejemanje priseljencev in njihov vpliv na družbo, v kateri so se znašli. Uspešnicam Mož z imenom Ove, Babica vas pozdravlja in se opravičuje in Tu je bila Britt-Marie, ki so mu prinesle mednarodno slavo, se torej pridružuje roman Mi smo medvedi!, po mnenju kritikov in bralcev njegovo najbolj zrelo delo.

Komentarji: