Ljubljanski Konzorcij znova zasedli sveži tuji knjižni naslovi

Frankfurt po Frankfurtu: Letos so na sejmu v središču pozornosti knjige po izboru strokovnjakov medicinskih znanosti.

Objavljeno
06. november 2017 16.18
V. U., STA
V. U., STA
V knjigarni Konzorcij so dopoldne odprli prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu, ki letos v središče postavlja knjige po izboru strokovnjakov medicinskih znanosti. V današnjem času namreč bolj kdaj koli prej iščemo odgovore na številna zdravstvena vprašanja, je ob odprtju dejala direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premerl.

Frankfurt po Frankfurtu že tri desetletja postavlja v ospredje strokovne knjige, obiskovalcem pa približa tudi najboljše tuje knjige s področja leposlovja in umetnosti ter priročnike.

»Spet je leto naokoli in na pot že tradicionalno pospremljamo razstavo Frankfurt po Frankfurtu, 31. po vrsti, z namenom, da slovenskim kupcem in strokovni javnosti predstavimo izbor tujih strokovnih in leposlovnih knjig, ki so izšle v zadnjem letu in se predhodno predstavijo na frankfurtskem knjižnem sejmu, letos s posebnim poudarkom na medicinski znanosti,« je uvodoma povedala Iva Premerl.

7000 novih naslovov

Izbor knjig s področja medicine je knjigarna Konzorcij pripravila v sodelovanju z ekipo ljubljanske medicinske fakultete, ki jo je vodila Metka Lenassi. Pri tem jih je po besedah direktorice Mladinske knjige Trgovine vodila želja predstaviti pomen znanosti in dognanj za zdravje ljudi, saj v današnjem času bolj kot kdaj koli prej ljudje iščejo odgovore na številna zdravstvena vprašanja.

Medicinska fakulteta je izbrala 110 knjig, Konzorcijev strokovni oddelek prav toliko in še 80 priročnikov svetovno znanih založb, kot so TaylorFrancis, Wiley, Cambridge University Press, Royal Society of Chemistry, Oxford University Press, Elsevier in Springer. Na razstavi bo sicer zastopanih skupaj 300 tujih založnikov.

»Znanost na tem področju izredno hitro napreduje, imamo ogromno publikacij in narediti izbor iz vse množice objavljenih del je zelo težko,« je menil dekan medicinske fakultete Igor Švab, ki se je knjigarni Konzorcij zahvalil za izbrano temo ter izrazil prepričanje, da so vsi, ki so sodelovali pri izboru, »to naredili z velikim veseljem«.

Po Švabovih besedah je pomembno, da se medicina opira na znanost, saj bi v nasprotnem primeru hitro postala šarlatanstvo. »Ob tem je treba vedeti, da medicina ni samo znanost, ampak je znanost orodje, ki ga medicina uporablja za skrb človeka,« je poudaril dekan.

Prodajna razstava, ki bo v knjigarni Konzorcij odprta do sobote, ponuja okoli 7000 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta tudi s področij naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti. Dopolnjuje jih pregled v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del, kot vsako leto so pripravili tudi del razstavo slovenskih avtorjev, ki so izdali knjige pri tujih založbah.

Ker v knjigarni Kozorcij želijo utrditi pomen znanosti pri zdravju ljudi, prodajno razstavo spremljajo tudi pogovori z uglednimi strokovnjaki o različnih zdravstvenih težavah sodobnega časa. V Pavčkovi dvorani poslovne stavbe Mladinske knjige se bodo danes posvetili demenci, v nadaljevanju tedna pa bodo spregovorili še o debelosti in sladkorni bolezni, zdravem staranju ter pomenu gibanja.