Marko Vidojković: Ko je socializma premalo

Literarni večer s srbskim pisateljem v ljubljanskem Daktariju.

Objavljeno
19. marec 2019 10.00
Posodobljeno
19. marec 2019 10.20
Marko Vidojković Foto Osebni Arhiv
Nocoj bo ob 19. uri v ljubljanskem klubu Daktari pogovor s srbskim pisateljem, avtorjem intrigantnega znanstvenofantastičnega romana o cepitvi časa in težavah, ki se dogajajo v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji leta 2017.
image
Eno najbolj odmevnih del z območja nekoč skupne države.
Foto: arhiv založbe


Roman Res vam hvala, ki je izšel pri založbi VBZ v prevodu Dušana Čatra, se dogaja skoraj v sedanjosti. Jugoslavija namreč nikoli ni razpadla in je postala visoko razvita država, ki jo še vedno vodi partija. Skoraj vsi vozijo električne avtomobile in v tej ekološko nadvse ozaveščeni državi imajo tudi levitacijski superhitri vlak, ki prevozi razdaljo med Beogradom in Zagrebom v pol ure. Legendarna zastava 101 je postala zastava 1001, mnogi uporabljajo priljubljene in zmogljive tablice Obod Cetinje, v državi vlada blaginja.

Toda v tej Jugoslaviji brez nacionalizma se nenadoma začnejo pojavljati četniki in ustaši, ki jih je jugoslovanska tajna policija že pred časom likvidirala. Vse pogosteje se dogaja, da iz naše resničnosti v njihovo, torej jugoslovansko, pade vse več običajnih prebivalcev.

Politični triler, v katerem se mešata dve realnosti, resnična in utopična, je napeto branje in iskriva analiza naše sedanjosti in morebitne vzporednosti. Kaj se je zgodilo po letu 1989, ko se je čas pod težo zgodovinskih dogodkov razcepil na dvoje, na tistega, v katerem Jugoslavija obstane, in na tistega, v katerem krvavo razpade, bo mogoče nocoj vprašati provokativnega srbskega pisatelja Marka Vidojkovića. Njegov roman je eno najbolj odmevnih del z območja nekoč skupne države v zadnjem letu.