Predavanje Boba Dylana za Nobelovo nagrado plagiat?

Obtožujejo ga, da je kar okoli 20 stavkov o romanu Moby Dick iz predavanja zelo podobnih gradivu za študente na portalu SparkNotes.com.

Objavljeno
15. junij 2017 10.24
Posodobljeno
15. junij 2017 16.00
afp/US-ENTERTAINMENT-MUSIC-DYLAN-FILES
V. U.
V. U.

Ko je Švedska kraljeva akademija pred dobrimi desetimi dnevi potrdila, da ji je aktualni Nobelov nagrajenec za književnost Bob Dylan pet dni pred iztekom roka posredoval povezavo na svoje predavanje, je kazalo, da se je njegova dogodivščina s podelitvijo, ki je v medijih odmevala zaradi njegovega vztrajnega molka ob razglasitvi in izostanka na podelitvi, približala koncu.

A ni povsem tako. Sekretarka akademije Sara Danius je predavanje, ki je dostopno na spletni strani Nobelovih nagrad, označila za izjemno, manj navdušeni so nemara ustvarjalci spletnega portala SparkNotes.com, namenjenega objavam gradiva za študente književnosti.

Dylan je v predavanju navedel klasične naslove romanov, ki so nanj naredili velik vtis in med njimi opisal delo Moby Dick Hermana Melvilla, Andrea Pitzer pa sedaj na portalu Slate.com trdi, da je kar okoli 20 stavkov o tem romanu iz njegovega predavanja – besedne zveze in pojmi v njih – zelo podobnih gradivu na portalu SparkNotes.com. Dylana so v preteklosti kdaj že obtožili plagiatorstva na področju glasbe, na najnovejšo kritiko pa se še ni odzval.