Na praškem Microfestivalu posebna pozornost slovenski poeziji

Jutri se bodo Pražanom predstavili Katja Gorečan, Andrej Hočevar, Gregor Podlogar, Boris A. Novak in Alenka Jensterle Doležal.

Objavljeno
13. maj 2016 12.53
FLOODS-CENTRALEUROPE/
V. U., STA
V. U., STA
V Pragi se bo danes začel 8. literarni festival Microfestival, ki bo letos posebno pozornost namenil slovenski poeziji. Tej bo v celoti posvečen sobotni večer, ko se bodo z branjem svojih del predstavili pesniki Katja Gorečan, Andrej Hočevar, Gregor Podlogar, Boris A. Novak in Alenka Jensterle Doležal.

Praški Microfestival v organizaciji praškega literarnega društva je eksperimentalni literarni festival, ki vsako leto češkemu in mednarodnemu občinstvu postreže z najboljšo prozno in pesniško produkcijo. Letošnja izdaja prinaša svojevrsten izbor del ustvarjalcev iz Češke, Irske, Avstralije, Francije, Velike Britanije, Avstrije, Nemčije ter Slovenije.

Trije dnevi eksperimentalne literature

Festivalsko dogajanje se bo začelo drevi v praškem lokalu Vzorkovna s tako imenovano trans-lokalno prozo, po sobotnem slovenskem večeru pa se bo festival sklenil v nedeljo z branji in nastopi različnih mednarodnih ustvarjalcev iz območja eksperimentalne poezije, kot so Mark Höfler, Mark O'Leary, Sarah Hayden, Sean Bonney, Vincent Farnsworth in Sophie Malleret.

Festival bo ob uveljavljenih slovenskih avtorjih gostil tudi mlade ustvarjalce, ki bodo na festivalu nastopili v sklopu obiska oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Slovenski večer bo ob branjih ponudil različne umetniške projekte, denimo slovensko vizualno poezijo, na večeru bosta tako predstavljena projekt Poezije v gibanju slovenske organizacije KUD Liber ter projekt Videopoezije Ars Libris organizacije MKC črka. Večer so pripravili v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Pragi, Društvom študentov za primerjalno književnost Filozofske fakultete ter z več drugimi slovenskimi organizacijami.

V spremljevalnem programu se bodo zvrstile filmske projekcije, glasbeni nastopi ter predstavitve mednarodnih umetnikov, ki jih bodo pospremila branja v češkem, slovenskem in angleškem jeziku, je sporočil Aljaž Koprivnikar, ki je eden od treh direktorjev festivala.