Danes nagrada Evropske unije za književnost Jasminu B. Frelihu

Nagrado od leta 2009 podeljujejo obetavnim avtorjem v Evropi. Frelih je prepričal z romanesknim prvencem Na/pol.

Objavljeno
31. maj 2016 11.52
suhadolnik frelih
V. U., STA
V. U., STA
V Bruslju bodo danes podelili nagrade Evropske unije za književnost. Kot je že nekaj časa znano, je med dvanajstimi prejemniki nagrade tudi slovenski avtor Jasmin B. Frelih za romaneskni prvenec Na/pol. Nagrado od leta 2009 podeljujejo obetavnim avtorjem v Evropi. Namenjena je spodbujanju kulturne in jezikovne različnosti in širjenju evropske literature preko meja.

Frelih je s prvencem Na/pol prepričal tudi slovenske bralce in strokovno javnost. Roman je bil leta 2013 nominiran za nagradi kresnik ter kritiško sito.

Frelih je absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kratke zgodbe, eseje in prevode objavlja v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in v reviji Idiot. Lani je objavil zbirko kratke proze Ideoluzije (LUD Literatura).

Žirijo so poleg Freliha letos prepričali še Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar-Trifunović (Bosna in Hercegovina), Antonis Georgiou (Ciper), Bjørn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Makedonija), Benedict Wells (Nemčija), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Romunija) in Jesus Carrasco (Španija). Vsak nagrajenec prejme 5000 evrov.

Doslej sta evropsko nagrado za književnost iz Slovenije prejeli avtorici Nataša Kramberger leta 2010 za delo Nebesa v robidah: roman v zgodbah ter Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba.

Današnje podelitve se bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki se sicer v Bruslju udeležuje zasedanja Sveta EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport.