Nagrada za najboljši prvenec Ani Schnabl

Nagrado bo na 33. Slovenskem knjižnem sejmu prejela za knjigo kratkih zgodb Razvezani, izdano pri Beletrini.

Objavljeno
08. november 2017 15.12
V. U.
V. U.

Znano je ime prejemnice nagrade za najprepričljivejši knjižni prvenec, ki jo bodo 23. novembra podelili v okviru prihajajočega 33. Slovenskega knjižnega sejma.

Žirijo, v kateri sta bila ob predsednici Maji Šučur še Cvetka Bevc in David Bedrač, je najbolj prepričala zbirka kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl, ki jo je v svoj založniški program sprejela Beletrina.

Protagonisti zbirke Razvezani so fant na travi, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki pa namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja vzpostavljajo do svojih težav drugačen odnos, na Beletrini zapišejo o prvencu avtorice, ki je lani vpisala doktorski študij filozofije, sicer pa sodelovala z Litetraturo, AirBeletrino in Dnevnikom. Deluje tudi kot urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo.

Kot je v spremnem zapisu knjige zapisal kritik Aljoša Harlamov, je značilnost nove generacije piscev, ki ji pripada tudi Ana Schnabl, preseganje »hipsterskega« odnosa do realnosti, ki ne misli čisto resno, čeprav misli čisto resno. Obrambni mehanizem praznega intelektualizma zamenja celostno naseljevanje ranljivosti.

Z natančnim poznavanjem pravil žanra in s prefinjenim smislom za psihološke zakonitosti Ana Schnabl ostrovidno, duhovito in nemalokrat ganljivo razgrinja anatomijo skorajda pozabljenih čustvenih leg: krivde, sramu, groze, radosti, (s tem) pa tudi čisto prave svobode, razvezane strahu biti svoj.