Knjiga tedna: Deček in hiša

Maja Kastelic. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2015.

Objavljeno
26. januar 2015 13.28
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

Avtorske slikanice so redke na slovenskem knjižnem trgu za otroke in mlade, tiste brez besed pa še posebej. Nedavno pa je pri Mladinski knjigi (v zbirki Velike slikanice) izšla slikanica Maje Kastelic Deček in hiša, ki je prava likovna poslastica, edinstvena pa je tudi njena mnogotera sporočilnost. Kljub temu da nima napisane zgodbe, se med listanjem po njej porajajo nove in nove.

Deček in hiša je prva avtorska slikanica slikarke in ilustratorke Maje Kastelic (1981). Za ilustracije o dečku in hiši je že leta 2012 prejela posebno priznanje Hinka Smrekarja, na 11. slovenskem bienalu ilustracije pa plaketo Hinka Smrekarja.

V tej slikanici brez besed deček sledi muci skozi skrivnostno hišo. V vsakem prostoru opazi na tleh papirje in muco, ki ga vabi naprej. Dokler ne pride do vrha … Slikanica je naslovniško odprta in bo pritegnila že najmlajše bralce. Triletniki, denimo, jo lahko »preberejo« sami.

Dobrodošla pa bo tudi družba odraslega (vzgojiteljice ali staršev), ki otroka vodi – ga sprašuje, kaj vidi in mu pomaga pri gradnji pravljice in razvijanju domišljije. V slikanici se skriva mnogo podob in še mnogo več zgodb. Kakšna bo zgodba, kako in v katero smer se bo razvijala in kako se bo končala, je odvisno predvsem od mladega »bralca« in njegovega odraslega spremljevalca.

Zgodba o dečku je nastajala dolgo, zamislila pa si jo je nekega dne na avtobusu, ko jo je objela rdeča svetloba žarkov zahajajočega sonca, je na predstavitvi slikanice povedala avtorica. Avtorica se je med delom nenadoma zavedla, kako blizu je gledališču, scenografiji ter začela polniti prazne sobane stare hiše. Na policah so se nenadoma znašle njej ljube knjige, na stene je obesila ilustracije vrhunskih slovenskih avtorjev, v hišo naselila dve miški, ki imata povsem svojo zgodbo ...

Likovni urednik MK Pavle Učakar je rekel, da se lahko otroci in starši s takšno knjigo učijo literature skozi vizualno dogajanje, saj je slika zgodba, ki jo opazujejo, in na podlagi tega sklepajo. Knjigo se lahko »prebere« v petih minutah, posvečati pa se ji je mogoče tudi veliko dalj časa, če smo pozorni na vse detajle, s katerimi avtorica polni svoj likovni jezik.

Ilustracije v knjigi živijo in pripovedujejo svojo zgodbo. Maja Kastelic je med najmlajšimi slovenskimi ilustratorkami z najkrajšo kilometrino, a knjiga Deček in hiša je izvrstno in zrelo delo.