Največje presenečenje je temnopolta Hermiona

31. julija bo izšla osma knjiga o čarovniku Harryju Potterju.

Objavljeno
05. julij 2016 14.18
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Na rojstni dan najslavnejšega­ čarovnika v zgodovini literature, Harryja Potterja, 31. julija ob polnoči, bo izšla nova, osma knjiga v seriji. Zgodba je to pot povezana z gledališko igro, nosi pa naslov Harry­ ­Potter and the Cursed Child. Knjigo bodo izdale založbe ­Little, Brown­ v Veliki Britaniji,­ Scholastic v ZDA in Hachette­ v Avstraliji, izšla pa bo dan po premieri gledališke igre v ­londonskem Palace Theatre.

Kaj je v Harryju Potterju in prekletem otroku že znanega? J. K. Rowling je napisala zgodbo s pisateljem Jackom Thornom in režiserjem Johnom Tiffanyjem. Dogaja se devetnajst let po koncu zadnjega romana Harry Potter in svetinje smrti. Harry Potter je zdaj prezaposlen uslužbenec ministrstva za magijo, mož in oče treh šoloobveznih otrok, so zapisali v sinopsisu, objavljenem na spletni strani ­Pottermore.

Glavni protagonist dogajanja ni Harry, temveč njegov sin Albus. »Medtem ko se Harry bori s preteklostjo, ki noče ostati tam, kjer bi morala biti, se njegov mlajši sin Albus prav tako bori s težo družinske dediščine. Ko se preteklost in prihodnost zlijeta, oče in sin spoznata neprijetno resnico: včasih tema prihaja iz presenetljivih mest,« je zapisano v sinopsisu. Igra je zaradi »epske narave zgodbe« razdeljena na dva dela, je povedala J. K. ­Rowling.

Igralska zasedba je znana: Jamie Parker bo igral Harryja Potterja, Noma Dumezweni bo Hermiona Granger, Paul Thornley pa Ron Weasley. Presenečenje je bila predvsem temnopolta, v Svaziju rojena Noma Dumezweni, sprožila je tudi burne spletne debate. J. K. Rowling je povedala, da ni nikjer navedla, kakšne barve je Hermionina koža.

Prva vest, da pripravljajo igro o Harryju Potterju, je prišla v javnost decembra 2013, 26. junija 2015 pa je bilo uradno potrjeno, da nastaja projekt Harry Potter and the Cursed Child. Vstopnice za predstavo so bile razprodane oktobra lani, takoj ko so šle v prodajo.

V osmih urah so prodali 175.000 vstopnic, razprodana je do januarja 2017. Vstopnice stanejo od 30 do 130 funtov, čeprav so jih preprodajali tudi po ceni 3000 funtov. Dvajset vstopnic bodo vsak petek razdelili v okviru spletne loterije. Gledališče Palace Theatre, zgrajeno leta 1891, je že več mesecev okrašeno v slogu Harryja Potterja. Bili sta tudi že dve predpremieri.

Knjigotržci računajo, da bo letošnje prodajne številke dvignila prav ta knjiga. Samo v Severni Ameriki bo začetna naklada 4,5 milijona izvodov. Pottermore, spletna izpostava vesolja Harry Potter, bo izdala elektronsko verzijo knjige. Prvih sedem nadaljevanj Harryja Potterja so prodali v 450 milijonih izvodov, spremenili v osem filmov, z njimi pa zaslužili 4,4 milijarde funtov.

To je najbolje prodajana knjižna serija v zgodovini svetovnega založništva, štirikrat pa so knjige o Harryju Potterju presegle rekord najhitreje prodajane knjige v zgodovini.

Bloomsbury, britanski založnik sedmih knjig o Harryju Potterju, je oznanil, da bodo leta 2017 zaznamovali izid prvega Harryja Potterja s štirimi novimi edicijami knjige.