Ne sprašujte za pot, raje odgovarjajte!

Na Vodnikovi domačiji bo nocoj predstavitev Blodnika po Istri, ki so ga napisale Agata Tomažič, Tamara Langus in Teja Kleč.

Objavljeno
03. oktober 2019 11.00
Posodobljeno
03. oktober 2019 11.00
»Blodnik« je neologizem, ki smo ga krvavo potrebovali, pravijo avtorice Agata Tomažič, Tamara Langus in Teja Kleč. FOTO: Milanka Fabjančič
S. B.
S. B.
Zgodilo se je tisto, kar so sledilci družbenih omrežij, na katere svoje lovke širijo publicistka in pisateljica Agata Tomažič, strokovnjakinja za spletni marketing Tamara Langus in oblikovalka Teja Kleč, že težko pričakovali. Novoustanovljeno Društvo za dolgovezenje je izdalo Blodnik po Istri, svojevrsten vodnik, s katerim popotnik prej zaide, kot najde pot do tega, čemur danes pravimo turistična destinacija.

Ob izidu knjige bo danes ob 19. uri na Vodnikovi domačiji v Ljubljani kviz, katerega vodilo je: Ne sprašujte za pot, raje odgovarjajte! Tema je kajpak Istra z vsemi svojimi brezpotji in posebnostmi: »Če ste mislili, da jo poznate, se bridko motite! Če še naprej vztrajate pri tem, pa vas pozivamo, da se udeležite kviza v eni od tekmovalnih ekip! Blodnik po Istri sicer ni obvezno čtivo za udeležence, nedvomno pa boste, če ste ga že prebrali, imeli več možnosti za dobro uvrstitev,« napovedujejo avtorice. Voditelj večera bo Boštjan Napotnik, odlomke iz knjige bo bral Ivan Lotrič.
 

Kaj je blodnik?


Vse tiste, ki še niso slišali besede »blodnik«, naj potolažimo, da je tudi niso mogli, saj gre za neologizem, novo besedo, ki smo jo po prepričanju avtoric krvavo potrebovali in si tudi zasluži stalno mesto v slovenskem besedišču. V blodniku boste zaman iskali telefonske številke in naslove gostiln ter prenočišč, vse to je na internetu, pojasnjuje trojica dam, ki je zadnje leto požrtvovalno blodila po Istri, niti ni bil njihov namen spisati kulinaričnega vodnika. Brezkompromisno odslovijo tudi gibanju zaprisežene turiste: »Če vas veseli šport, si morate omisliti kakšen drug vodnik po Istri.«
 
A čeprav se ne vznemirjajo preveč zaradi tega, da bi bralca oskrbele z informacijami, tako čislanimi v svetu instant turizma, te kljub vsemu dostavijo, spretno zavite v besedišče, ki se ga ne bi sramoval niti sloviti potopisec Ryszard Kapuściński. Ali kot pravijo avtorice same: »Če boste brali podrobno in med vrsticami, boste zagotovo lahko izluščili navdih kje prespati, da – se boste smejali.«
 

Ilustracije Milanke Fabjančič


Letoviščem in mestom, ki pritegujejo množice, se tako blodnik izogne ali jih brezbrižno razgali v vsej puhlosti in dolgočasnosti, razkriva pa kraje, ki jih turisti večinoma prezrejo zaradi domnevne nezanimivosti. Med njimi so Dvigrad v dolini Mirne, rudarsko mesto Raša, luka Trget na vzhodu Istre, večno neobiskani Buzet, predvsem pa relikvije industrializacije v Jugoslaviji, kakršni sta Reka in Bakar, ali zavoljo diktature avtomobila pozabljene imenitne železniške postaje iz časa Avstro-Ogrske.

Njihovo »istra-živanje« je občasno spremljala tudi Milanka Fabjančič, ki je Blodnik po Istri ilustrirala. Likovna ustvarjalka, ki sama sebi reče »risarska deklica za vse«, je letos na Festivalu slovenskega filma v Portorožu predstavila prvi animirani film Liliana, opremljen z glasbo Magnifica.