Obe zlati hruški Mladinski knjigi

Znana sta naslova slikanic, ki sta najbolj prepričali Mestno knjižnico Ljubljana – Pionirsko in Slovensko sekcijo IBBY.

Objavljeno
19. november 2014 17.04
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znana sta naslova slikanic, ki jima bosta pripadli zlati hruški, nagradi, ki jih pri Mestni knjižnici Ljubljana – Pionirski in Slovenski sekciji IBBY – tukajšnji sekciji mednarodnega odbora za knjige za mladino IBBY (The International Board on Books for Young People) – letos podeljujejo na dveh področjih.

Na področju izvirne slovenske mladinske leposlovne knjige in prevedene mladinske leposlovne knjige.

Prvo, izvirno domačo hruško so namenili Gugalnici za vse Anje Štefan, ki jo je ilustrirala Marjanca Jemec Božič, na področju prevodne mladinske literature pa jih je najbolj prepričala knjiga Sedem minut čez polnoč Patricka Nessa v prevodu Ane Ugrinović, ki jo je ilustriral Jim Kay. Oba naslova so izdali pri Mladinski knjigi.

Nagradi bodo podelili prihodnjo sredo, 26. novembra, in sicer v okviru proreditve Praznik zlatih hrušk 2014 na jubilejnem 30. Slovenskem knjižnem sejmu.

Uredniški odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2014 je med knjigami za otroke in mladino, ki so izšle v lanskem letu, odbral tudi tiste, ki so po njegovi presoji najkvalitetnejše in se bodo smela ponašati z znakom za kakovost zlata hruška.

To pomeni, da jih bodo lahko z znakom zlate hruške promovirali v knjižnicah, knjigarnah, na knjižnih prireditvah in drugod, ni pa jih ravno malo. Kar okoli sto jih je.