Odprta vrata v svet knjig Tomaža Šalamuna

Slikarka Metka Krašovec je javnosti v uporabo zaupala domačo knjižnico Tomaža Šalamuna.

Objavljeno
27. december 2016 20.27
Igor Bratož
Igor Bratož

Ljubljana – Natančno na drugo obletnico smrti Tomaža Šalamuna (1941–2014), pesnika, ki je po besedah kolega Borisa A. Novaka poeziji vrnil dostojanstvo, so v glavnem mestu na Cankarjevi ulici odprli nov prostor, posvečen liriki. Imenuje se Center za poezijo Tomaža Šalamuna.

V prostorih Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) na Cankarjevi 5 je od zdaj dostopna knjižnica Tomaža Šalamuna, ki jo je javnosti v uporabo zaupala njegova partnerka, slikarka Metka Krašovec, njen skrbnik pa bo pisatelj in urednik Aleš Šteger. Zbirka vsebuje knjige poezije, literarne teorije in leposlovja iz akademikove domače knjižnice; v njej je veliko izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. V zbirki so tudi vse Šalamunove avtorske knjige in prevodi njegove poezije v dvajset tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

Metka Krašovec je za Delo pred odprtjem centra povedala, da je bila institucija njena ideja: »Vedela sem, da bi Tomaž stvari rad delil, zato smo dolgo premišljali, kako bi to uresničili, potem pa je Aleš Šteger našel prostor in direktor JSKD Igor Teršar se je takoj strinjal, minister za kulturo Tone Peršak pa je zamisel finančno podprl. Potem so se začeli čudeži: v treh mesecih smo idejo uresničili, jaz sem vse knjige opremila z odtisom oziroma ex librisom in tudi vse enote popisala.«

Slavnostni govornik ob odprtju Centra za poezijo Tomaža Šalamuna, ki so ga odprli na drugo obletnico pesnikove smrti, je bil minister za kulturo Anton Peršak, častni pokrovitelj dogodka pa predsednik republike Borut Pahor.

Pesniška beseda v središču

Center za poezijo Tomaža Šalamuna bo imel tako študijski kot dogodkovni značaj, napovedujejo v JSKD, saj bo v ustvarjalni atmosferi vabil k druženju s poezijo in ob poeziji. V sodelovanju med skladom, Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije in številnimi založbami bo Center za poezijo Tomaža Šalamuna postal center za poezijo tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Odprt bo za vse obiskovalce in bralce poezije, s čimer bo pesniška beseda v samem središču Ljubljane pridobila nov prostor, posvečen liriki, ki bo obenem knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor, namenjen predstavitvam, okroglim mizam in drugim kulturnim dogodkom ter gostovanjem različnih avtorjev.

Metka Krašovec nam je na vprašanje, zakaj Šalamunove knjige niso šle v Nuk, povedala: »Nacionalna knjižnica je bila zainteresirana in ostaja interesent za knjige, ki so jih Šalamunu poklonili in posvetili drugi pisatelji, za tekočih osemdeset metrov knjig, kolikor obsega Šalamunova domača knjižnica, pa tam ni prostora. Tja bodo seveda šli vsi Šalamunovi rokopisi in sploh vse, kar spada v arhiv.«

Prostor Centra za poezijo Tomaža Šalamuna je zasnovan po idejnem načrtu arhitekturnega studia Dekleva-Gregorič arhitekti.

Ljubljanski Center za poezijo Tomaža Šalamuna je druga javna počastitev spomina na pomembnega slovenskega pesnika. Že lani so na Ptuju, od koder izvira Šalamunova družina po očetovi strani, na pobudo Društva slovenskih pisateljev, založbe Beletrina in mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina Staro ulico preimenovali v Ulico Tomaža Šalamuna.