Beatle je pred kratkim izdal svojo prvo slikanico Hej, Velededi."/>

Paul McCartney: Zgodba za vse dedke in vse vnuke in vnukinje

Nekdanji Beatle je pred kratkim izdal svojo prvo slikanico Hej, Velededi.
Fotografija: Paul McCartney
Hej, Velededi
Prevod Milan Dekleva
Morfem plus, 2019
FOTO: Kathryn Durst
Odpri galerijo
Paul McCartney Hej, Velededi Prevod Milan Dekleva Morfem plus, 2019 FOTO: Kathryn Durst

Paul McCartney, nekdanji član skupine The Beatles in osemkratni dedek, je v svoji predvsem glasbeni karieri postal eden najvplivnejših skladateljev 20. stoletja. Njegov vpliv pa se vleče tudi v naslednje. Tokrat se je lotil še zgodbe za otroke, ki je končala v slikanici Hey Grandude! ali v slovenščini Hej, Velededi. V prevodu Milana Dekleve je izšla pri založbi Morfem.

Dobitnik kar osemnajstih grammyjev ter ena najbolj znanih svetovnih osebnosti je rad v družbi svojih vnukov in vnukinj. Čeprav je svetovno znan glasbenik, občasno opravlja tudi dolžnosti običajnega dedka. In to ga je potisnilo v novo avanturo, saj je napisal in izdal slikanico, v kateri je za ilustracije poskrbela Kanadčanka Kathryn Durst.

Kanadska ilustratorka Kathryn Durst je narisala tople ilustracije. FOTO: Kathryn Durst
Kanadska ilustratorka Kathryn Durst je narisala tople ilustracije. FOTO: Kathryn Durst


Čeprav bi si kdo mislil, da je naslov slikanice poklon eni najbolj znanih pesmi Beatlov Hey Jude, pa je čili sedeminsedemdesetletnik pojasnil, da ga je nekega večera eden od vnukov poklical –​ hey grandude. In to se mu je zdelo krasno, tako da je zanj, za tega velededija in za vse dedke na svetu ter njihove vnuke in vnukinje napisal zgodbo, je zaupal skupini šolarjev na nedavni predstavitvi v londonski knjigarni.
Paul McCartney<br />
Hej, Velededi<br />
Prevod Milan Dekleva<br />
Morfem plus, 2019<br />
FOTO: Kathryn Durst
Paul McCartney
Hej, Velededi
Prevod Milan Dekleva
Morfem plus, 2019
FOTO: Kathryn Durst

V slikanici Velededi, pogumni raziskovalec in mojster šaljivih zvijač, s pomočjo čarobnega kompasa popelje svoje štiri vnuke na pustolovščine na različnih koncih sveta, kjer jahajo leteče ribe, se izognejo drvečim bizonom ter snežnim plazovom. Slikanica ima tipično zgodbo, primerno za lahko noč, ko se junaki po razburljivem dnevu umirijo ter v miru in varno zaspijo.

Seveda je slikanica zanimiva predvsem zato, ker jo je napisal Paul McCartney, tako je bilo razumljivo navdušenje založnikov, ko jim je predlagal izdajo. Slikanica je izšla še na cedeju oziroma v avdiozapisu za nakup po spletu, kjer avtor zgodbo tudi prebere. Glede na to, da je to njegov prvi knjižni izdelek in da je zanj veliko zanimanja, mu bo morda sledil še kakšen.

Komentarji: