Peterica, ki gre v kresno noč

Delova nagrada kresnik: žirija je krog finalistov z deset zmanjšala na pet.

Objavljeno
22. maj 2015 20.23
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Ljubljana – Vse daljši dan in krajša noč naznanjata, da se bližamo poletnemu solsticiju, čarobnemu času, v katerem se že 25 let razkriva skrbno negovana literarna skrivnost: kateri je najboljši slovenski roman preteklega leta. Po običaju smo 23. maja na tričetrt poti do kresne noči – žirija namreč na ta dan razglasi pet finalistov za nagrado.

Tudi letos je tako: žirija, ki jo sestavljajo štirje literarni kritiki – Gabriela Babnik (predsednica), Igor Bratož, Tina Kozin in Aljoša Harlamov – je oznanila, da je po njihovem mnenju pet najboljših izvirnih slovenskih romanov z letnico izida 2014 naslednjih: Po njihovih besedah Katarine Marinčič (Modrijan), Samo pridi domov Andreja E. Skubica (Modrijan), Kameno seme Veronike Simoniti (Litera), Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča (Litera) in Panorama Dušana Šarotarja (Beletrina).

 

Dva od omenjenih pisateljev sta kresnika že dobila, in sicer Katarina Marinčič in Andrej E. Skubic, ki je dobil celo že dva kresnika, med nominiranci pa sta bila že tudi Marko Sosič in Dušan Šarotar. Bolj ali manj stari znanci kresnika torej, le Veronika Simoniti je s svojim romanesknim prvencem v tej ugledni družbi prvič. To so pisatelji, ki so 23. junija še posebno toplo vabljeni na ljubljanski Rožnik.

Tam jih čaka napeta ura in pol, ko se bo žirija v Cankarjevi spominski sobi odločala, kateri od njih bo dobil kresnika. Prireditev, s katero podeljevalec nagrade, časopisna hiša Delo, krajša čas do razglasitve nagrajenca, bo letos nekoliko osvežena. Nastala bo po zamisli režiserja Andreja Stražišarja. Ček, vreden 5000 evrov, bo nagrajencu po običaju izročila odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki. Kres, ki bo razsvetlil kresno noč, bo razglašal, da imamo novega kresnikovega lavreata.

Kot smo že pisali, je žirija letos ocenjevala 130 romanov. To pomeni, da je bila slovenska romaneskna produkcija leta 2014 količinsko zelo velika in tudi sicer je bila po besedah predsednice Gabriele Babnik kakovostna. Poleg velike količine dobrih knjig pa je bilo opaziti tudi veliko nekakovostnih romanov, je povedala Babnikova v videoizjavi za Delo.

Nagrado kresnik so prvič podelili 23. junija 1991 v Razkrižju ob Murinih mrtvicah. Tako bomo s prihodnjim kresnikom zaokrožili četrt stoletja podeljevanja te nagrade, kar je morda priložnost, da prihodnje leto izberemo »kresnika kresnikov«, se pravi najboljši roman med petindvajseterico nagrajencev. Lani je kresnika dobil Davorin Lenko za roman Telesa v temi.