Po 62 letih od nastanka objavili novo zgodbo

Pisatelj Ernest Hemingway, ki je leta 1961 storil samomor, je za seboj pustil številna neobjavljena dela.
Fotografija: Ernest Hemingway (1899-1961) je s svojim jasnim slogom zaznamoval literaturo 20. stoletja. FOTO: AP
Odpri galerijo
Ernest Hemingway (1899-1961) je s svojim jasnim slogom zaznamoval literaturo 20. stoletja. FOTO: AP

New York - Ameriška literarna revija The Strand Magazine v novi izdaji po 62 letih od nastanka prvič objavlja zgodbo A Room on the Garden Side slovitega pisatelja Ernesta Hemingwaya. Zgodba se dogaja v pariškem hotelu Ritz takoj po osvoboditvi Pariza med drugo svetovno vojno, njen protagonist pa je ameriški pisatelj Robert, piše The New York Times.

Hemingway (1899-1961) je s svojim jasnim slogom zaznamoval literaturo 20. stoletja. V delih je med drugim opisal velike zgodovinske prevrate, obe svetovni vojni, špansko državljansko vojno in gospodarsko depresijo.


Številne svetovne uspešnice


Najširšemu bralstvu je poznan po noveli Starec in morje, med njegova znana dela pa sodijo še Pariz - premični praznik, Resnično ob prvem svitu, Med lovom in vojno, Zbogom, orožje!, Komu zvoni in Zeleni griči Afrike.

Pisatelj, ki je leta 1961 storil samomor, je za seboj pustil številna neobjavljena dela. Navdih za aktualno objavljeno zgodbo iz leta 1956 je dobil, ko je med drugo svetovno vojno delal kot vojni dopisnik. O tem času je napisal pet kratkih zgodb, svojemu založniku pa je dejal, da jih lahko v najslabšem primeru objavi tudi po njegovi smrti. Do danes je bila objavljena zgolj ena, naslovljena Black Ass at the Crossroads.
 

V ospredju je vojna


Tokrat v javnost prihaja še druga, naslovljena A Room on the Garden Side, ki obsega 2100 besed, V prvi osebi jo pripoveduje ameriški pisatelj Robert, dogaja pa se po tem, ko so zavezniški vojaki osvobodili Pariz izpod nacistične prevlade avgusta leta 1944.



Predstavniki revije The Strand Magazine so se na Hemingwayjeve dediče s prošnjo za objavo zgodbe obrnili pred dobrim letom. Po besedah poznavalca pisateljevega dela Kirka Curnutta zgodba vključuje vse ključne elemente, ki jih bralci občudujejo v Hemingwayevem pisanju, hkrati pa ujame pomen Pariza v tistem času. »Vojna je seveda v ospredju, med drugim pa se skozi zgodbo slikajo razmisleki o etičnosti pisanja oziroma o tem, ali slava lahko vpliva na avtorjevo zavezo k resnici,« je dodal.

Komentarji: