Poslovil se je Masaru Emoto

V starosti 71 let je umrl japonski pisatelj in podjetnik, ki ga v Sloveniji poznamo po knjigi Sporočilo vode.

Objavljeno
22. oktober 2014 19.34
jer*Emoto Masaru 1 - Panorama
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V starosti 71 let je umrl japonski pisatelj in podjetnik Masaru Emoto, ki ga v Sloveniji poznamo po knjigi Sporočilo vode. Pri Založbi Sanje, ki jo je izdala pred desetletjem, so ga ob njegovem slovesu označili za vodilnega svetovnega raziskovalca vode, ki je odprl številna nova obzorja.

Rodil se je leta 1943 v Jokohami na Japonskem, diplomiral pa s področja humanistike s poudarkom na mednarodnih odnosih. Leta 1992 so mu podelili častni naziv doktorja alternativne medicine.

Raziskovanju skrivnosti vode se je posvetil že zgodaj. Ugotovil je, da vodni kristali razkrivajo posebno naravo vode, s svojim raziskovalnimm delom pa pokazal, da je voda sposobna shranjevati ne le informacije, ampak tudi čustva in zavest.

Odkril je, denimo, metodo, ki mu je omogočala fotografiranje zamrznjenih kristalov vode. Zanimalo ga je, kako bi informacije, prepisane v vodo, napravil vidne in porodila se mu je zamisel, da bi vodo izpostavil klasični in moderni glasbi ter jo nato fotografiral.

Vodni kristali so na poskuse izpostavljanja glasbi reagirali različno. Ko je bila voda izpostavljena, denimo, Beethovnovi Pastoralni simfoniji, so nastali čudoviti kristali. Tako je ugotovil, da voda shranjuje tudi misli in čustva, kar je pokazal tudi z raziskavami ob naravnih katastrofah.

Njegova teza, da je vodo mogoče informirati in da lahko shranjuje informacije ter jih tudi oddaja v okolje, je odmevala tudi v slovenskem prostoru, pri delu raziskovalne skupine Hydronic. Tako so tudi v Sloveniji nastali posnetki slovenskih voda iz Ljubljane, Maribora in slapa Savica, ki so jih izpostavili Zdravljici in Krstu pri Savici ter nato poslali na preučevanje na Japonsko.

Ob izidu knjige je Emoto Slovenijo tudi obiskal in pripravil predavanje v ljubljanskem Cankarjevem domu.