Požar se očitno ne boji Donalda Trumpa

Knjiga o Melanii Trump Bojana Požarja in Igorja Omerze je prvi slovenski poskus osvojitve globalnega trga preko Amazona z vročo temo.

Objavljeno
26. februar 2016 15.29
V. P. S.
V. P. S.

»Slovenskih avtorjev je na Amazonu kar nekaj, predvsem akademskih. A to so knjige, namenjene ožji, akademski publiki in so s Požarjevo knjigo o Melanii Trump neprimerljive. Zato je po moji vednosti to prvi poskus slovenskega avtorja, da z v angleščini izdano knjigo poseže na mednarodni trg, in zato si bo ta knjiga – če drugega ne – zaslužila posebno mesto v slovenski založniški zgodovini,« pravi poznavalec slovenskega založništva, profesor in urednik Miha Kovač.

Še en strokovnjak s področja založništva Samo Rugelj ob lansiranju knjige Bojana Požarja in Igorja Omerze z naslovom Melania Trump, Inside Story ugotavlja, da Slovenci že dlje časa prodajajo svoje elektronske knjige preko Amazona, a ta biografija je vseeno nekaj posebnega. »Na Amazonu je prisotno kar nekaj elektronskih različic prevodov knjig naših avtorjev, od Debeljaka, Šalamuna in Štegra do Žižka, Jančarja, Mazzinija in Vojnovića, ne samo v angleščini, ampak tudi nemščini in francoščini. Seveda pa so te knjige poprej pri tujih založbah običajno izšle v tiskani obliki. Izjema je knjiga Delovega novinarja Boštjana Videmška 21st Century Conflits, ki jo je preko spletne založbe Bookbaby najprej ponudil neposredno zgolj v spletni obliki, šele dve leti kasneje pa je izšla tudi v tiskani obliki v samozaložbi. V tem kontekstu projekt angleške neavtorizirane biografije Melanie Trump ni nekaj novega. Novo je to, da avtorja s knjigo lovita aktualen trenutek s potencialno vročo temo na globalnem, angleško govorečem trgu,« pravi Rugelj.«
Poročilo raziskovalnih novinarjev

Knjigo reklamirajo kot neuradno in neavtorizirano biografijo Melanie Trump, v resnici pa je po žanru bolj poročilo, ki sta ga proizvedla dva raziskovalna novinarja. Omerza in Požar nista zbranega materiala sintetizirala in literarizirala, temveč sta v precej prvotnem stanju podala poročilo s terena in iz arhivov: izjave prič, časopisa poročila, arhivski dokumenti.

Med branjem takoj udarijo v oči določeni elementi: avtorja na naslovnici uporabljata senzacionalistično retoriko (»Iz slovenske komunistične vasi v Belo hišo«), prepoznaven je Požarjev stil pisanja, ko ga odnaša v podrobno opisovanje ljudi, ki za Melaniino zgodbo niso zelo pomembni – denimo Stojana Auerja, Marjana Podobnika in Vesne Dolenc skupaj z vsem klanom Janković.

V poglavju, kjer Igor Omerza raziskuje zgodovino Melaniinih prednikov, se lahko čudimo podrobnim podatkom o tem, kakšne ocene so imeli njene strici in tete v šoli in se sprašujemo, čemu so potrebni. Podobnih zastranitev, raznih slovenskih tračev in zgodbic o nepomembnih ljudeh in stvareh, je odločno preveč.

Tisto, kar pa lahko cenimo, je pa to, da so na enem kupu zbrane vse dostopne informacije o Melanii Trump, ženski, ki je najbolj bogata in slavna Slovenka in bo morda nekega dne celo prva dama Bele hiše. In te informacije za Trumpa niso vselej prijetne. Požar in Omerza namreč ves čas deminitizirata Melaniino preteklost, postavljata na laž nekatere trditve o njej in njeni družini. Najbolj zoprna je najbrž objava dokumenta, iz katerega je razvidno, da je bil na seznamu komunistične partije tudi Viktor Knavs, Melaniin oče, potem pa so tu še razkritja o tem, kaj sta bila v resnici po poklicu njena starša, kdo so bili Melaniini fantje in kakšno izobrazbo v resnici ima.

Melania v tej knjigi kljub vsemu ne izpade kot poredna punca, nasprotno, v njeni preteklosti ni kakih večjih madežev. Večinoma jo ljudje v knjigi opisujejo kot mirno, tiho in zadržano dekle, ki ni sililo v ospredje, a tudi ni imelo prave energije. »Nič ni imela, ni nudila nobenega odpora, nič ni prispevala, bila je mirna in hladna ves čas in ni sevala nobene energije,« je o njej dejal nemški modni agent Wolfgang Schwartz.

Njeno otroštvo in mladost sta bila brez pretresov, kot najstnica ni povzročala ekscesov, ni hodila na zabave in ni popivala, beremo v knjigi. Enako velja za njeno manekensko obdobje. Morda jo malce v zoprno luč postavlja dejstvo, da očitno s Slovenijo noče imeti veliko, saj se v Sevnico menda nikoli več ne bo vrnila, slovensko pa s Slovenci noče govoriti.

Požar obuja nekaj zanimivih in do neke mere znanih epizod v njenem življenju, kot je denimo plastična operacija, ki jo je izvedel hrvaški lepotni kirurg Siniša Glumičić, obisk Trumpovih v Sloveniji in prav neverjetna epizoda, ko je Melania v neki reklami nastopala kot ameriška predsednica. Požar se poleg Melanie ukvarja tudi s Trumpom in njegovimi bankroti in ločitvami.

Melanii se avtorja v resnici ne približata prav zelo. V knjigi pravita, da so okrog Trumpove družine postavljene barikade, preko katerih se ni mogoče prebiti in bolj kot poteka Trumpova predvolilna kampanija, težje je priti do informacij. Ta knjiga je očitno največ, kar se da narediti pri osvetljevanju fenomena, imenovanega Melania Trump. Kljub določenim pomanjkljivostim gre knjigo jemati resno, saj govori o pomembnih ljudeh.

Prodajna uspešnica – da ali ne?

V kategoriji političnih biografij in biografij pomembnih ljudi v Kindlovi trgovini na Amazonu je bila včeraj knjiga na 33. mestu, iz tega pa lahko po mnenju poznavalcev sklepamo, da so do sedaj prodali par tisoč izvodov. Požar podatkov ne razkriva, pravi, da mu tega ne dovoljuje pogodba z Amazonom.

O tem, ali bo knjiga postala prodajna uspešnica, Miha Kovač pravi: »Požarjeva knjiga je vsekakor pravi naslov v pravem času, je pa žal napisana s preveč slovenskega zornega kota, da bi lahko postala res velika uspešnica, saj je v njej kup političnih ocen in tračev o ljudeh, ki jih Požar sicer rad opravlja, so pa za neslovenskega bralca povsem nezanimivi. Ne glede na to napovedujem knjigi določen uspeh, če zaradi drugega ne že zaradi naslova, vendar bi bil presenečen, če bi presegla nekaj tisoč prodanih naslovov.

Če bi avtor imel solidnega urednika, ki bi zmetal ven vse lokalizme, bi knjiga imela celo potencial, da postane mednarodna uspešnica.« Samo Rugelj pa pravi: » Kolikor spremljam prodajno uvrstitev knjige v različnih kategorijah v prvem tednu od izida, je ta malce poskočila, potem pa malce padla. Najbrž ji lahko da prodajni pospešek potencialno citiranje v kakih tujih, recimo ameriških medijih, seveda pa se s tem veča tudi možnost, da bodo knjigo natančneje pregledali tudi tisti, ki so v njej osebno navedeni.«

Znano je, da Trump novinarje neusmiljeno toži za vsako netočnost. Požar to ve, saj je pred leti že imel bližnje srečanje s Trumpovimi odvetniki, kar opisuje tudi v knjigi. Zato avtor zagotavlja, da so informacije v knjigi preverjene in dokumentirane in tožb ne pričakuje.

Podobno razmišlja tudi Samo Rugelj »Kolikor sem prebral knjigo, sta se avtorja večinoma držala navajanja že objavljenih izjav, kar zmanjšuje možnost kakšne formalne reakcije proti knjigi in proti njima, vseeno pa sta si privoščila nekaj pikantnih etiketiranj Melanie Trump, ki bi se jim sam raje izognil. Ker pa sta oba avtorja stara mačka v medijskem poslu verjamem, da sta vse dobro premislila.«