Prejeli smo: Odgovor Anje Radaljac

Objavljamo izjavo Anje Radaljac. Kot zapiše, zadnjo, »vezano neposredno na ta primer«.

Objavljeno
13. julij 2016 15.01
Anja Radaljac
Anja Radaljac

Izjavljam, da nisem nikjer trdila, da sem sodelovala zgolj z Evaldom Flisarjem. Opozarjam, da sem za Sodobnost pripravila samo dva prispevka: prevod članka Kratka zgodovina evropske prihodnosti ter kritiko slikanice Menjalnica sanj. Pri prevodu je delo teklo scela nemoteno, pri kritiki se je pojavil manjši kratki stik v komunikaciji, kakor je to poimenovala urednica Mlade Sodobnosti Alenka Urh, z lektorico in področno urednico Katjo Klopčič Lavrenčič (ob njenih lektorsko-uredniških popravkih). Zadeva se je razpletla brez nadaljnjih konsekvenc, sama pa nisem od tedaj bila v stiku niti z Urh, niti s Klopčič Lavrenčič.

Hkrati bi še enkrat opozorila, da je Flisarjev ostri odgovor, češ da se 'umika iz tega cirkusa', prišel zgolj eno uro po tem, ko sem povedala, da se ob nekaterih njegovih izjavah počutim neprijetno, ne da bi pred tem kdorkoli kakorkoli namignil, da so poslovni dogovori kakorkoli spremenjeni. Poslovni dogovori so bili po mojem mnenju jasno opredeljeni s Flisarjevim sporočilom, ki je prispelo 1. junija 2016, citiram: »Sprejet je bil sklep, da jeseni začneš alternacijo z Bogatajem. Ker Bogataj za junij že piše, poletna dvojna številka bo pa dramska, prej ni mogoče. O podrobnostih pa se pomeniva septembra, pa tudi o tem, da ne bosta (nevede) ocenjevala istih predstav. (Honorar za dnevnik je 250,00 EUR.).« Javno presojanje mojega dela se mi zdi v tem kontekstu nesprejemljivo. Navajam, da so Flisarjeve seksistične izjave prispele po omenjenem 'komunikacijskem šumu'.

Izjava, ki jo podaja Jana Bauer, zvaja s problematičnosti Flisarjevega seksističnega govora ter njegovega prvega, impulzivnega odgovora na moj izraz nelagodja, ki je strukturno simptomatičen, pa tudi povsem jasen, kar zadeva nadaljnje sodelovanje. Zvajanje s problema, ki si ga dovoljujeta Sodobnost in PEN, ocenjujem kot nedopustno in simptomatično postopanje, enako vse direktne napade name. Ker sama ne želim prispevati k dodatnemu odvračanju od problematik, ki se s tem primerom odpirajo, je to moja zadnja izjava, vezana neposredno na ta primer.