Razočarani kupci novega romana Harper Lee lahko prejmejo vrnjen denar

V knjigarni v Mitchiganu v ZDA so kupcem romana Pojdi, postavi stražarja pripravljeni vrniti denar in se ob tem opravičiti.

Objavljeno
05. avgust 2015 16.16
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Nov roman Pojdi, postavi stražarja Harper Lee, ki je zaslovela z leta 1960 izdanim romanom Ne ubijaj slavca, klasiko ameriške literature 20. stoletja, je bralce razdelil. Na lestvicah najbolje prodajanih knjig še vedno kraljuje, a so se pojavile celo zahteve razočaranih ljubiteljev klasičnega prvenca Leejeve, ki zahtevajo vračilo denarja, potrošenega za nakup novosti.

Spomnimo. Danes 89-letna Harper Lee je roman Pojdi, postavi stražarja napisala v 50. letih minulega stoletja, pred izidom romana Ne ubijaj slavca, in čeprav je roman starejši, predstavlja vsebinsko nadaljevanje njenega klasičnega romana. Razlog je v tem, da je urednica Tay Hohoff, ko je leta 1957 prejela njen rokopis, pisateljico kot novinko prepričala, naj le nekaj njegovih delov spremeni v nov roman.

Tako je nastal roman Ne ubijaj slavca, starejši zapis pa je šele letos izšel kot roman z naslovom Pojdi, postavi stražarja. Naslov predstavlja citat iz Izaijeve knjige iz Svetega pisma, začetna naklada pa je znašala kar tri milijone izvodov.

Kot piše britanski Guardian, so se na odzive bralcev, ki so nemara pričakovali preveč, odzvali v neodvisni knjigarni Brillant Books v Traverse Cityju v Mitchiganu v ZDA, kjer so kupcem romana dejansko pripravljeni vrniti vloženi denar. In se ob tem opravičiti ...

Le akademsko zanimivo delo

Razlog za opravičilo vidijo v načinu, na katerega je bil roman promoviran. Namreč kot nov roman Harper Lee, kar se jim zdi razočarajoče, celo sramotno. »Gre za čisto izkoriščanje tako literarnih navdušencev kot ljubitelje priljubljenega ameriškega klasičnega dela (za katerega upamo, da ni bilo nepopravljivo omadeževano). Bralce spodbujamo, da se dela Pojdi, postavi stražarja lotijo z intelektualno radovednostjo in pozornim premislekom. Gre za grob začetek klasičnega dela, a le za to,« so zapisali na spletni strani.

Pojdi, postavi stražarja se jim zdi zanimiv le s stališča akademskega vpogleda v razvoj pisateljice in ne s stališča romana, kar primerjajo z nastajanjem romana Umetnikov mladostni portret Jamesa Joycea, ki je pred izidom tega svojega klasičnega dela prav tako najprej napisal delo Stephen Hero (Junak Stephen). Tega prav tako ni mogel izdati, zatem pa ga je med bivanjem v Trstu preoblikoval v svoj klasični, leta 1916 izdani roman. Prvotno delo je izšlo šele po njegovi smrti, leta 1944.

V knjigarni nov roman Harper Lee seveda še vedno prodajajo, a, kot dodajajo, bralcem povedo, kaj pravzaprav kupujejo. »Ne ubijaj slavca ni niti napoved niti nadaljevanje romana Ne ubijaj slavca. Niti ni nova knjiga. Gre za prvi osnutek, ki je bil upravičeno zavrnjen,« piše na spletni strani knjigarne.