Stritarjeva nagrajenka je Martina Potisk

Stritarjeva nagrada je namenjena mladim, obetavnim kritičarkam in kritikom.
Fotografija: Martina Potisk FOTO: Nina Medved
Odpri galerijo
Martina Potisk FOTO: Nina Medved

Stritarjeva nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev v sklopu Festivala Pranger, gre letos v roke literarne kritičarke in recenzentke Martine Potisk.

Martina Potisk je doktorirala na temo medkulturnosti v sodobnem slovenskem romanu po letu 1991 na Filozofski fakulteti v Mariboru. Literarni kritiki se posveča že nekaj let, intenzivno pa v zadnjih treh letih, ko redno piše za osrednji literarni reviji Sodobnost in Literatura ter za tretji program Radia Slovenija ARS. Posebno pozornost namenja sodobni pesniški produkciji, čeprav se enako prepričljivo loteva tudi presoje proznih besedil, so sporočili organizatorji Festivala Pranger.

Komisija v sestavi predsednica Diana Pungeršič in članica Maja Šučur (Stritarjevi nagrajenki v letih 2017 in 2018) ter članica Jana Bauer je v utemeljitvi nagrade zapisala, da v Martininih »kritiških zapisih ni zamegljevanja niti izogibanja izrecnim in natančnim sodbam; kot razgledana in pronicljiva bralka zna pretehtati in argumentirano osvetliti tako prednosti kot pomanjkljivosti literarnega dela.«

Komentarji: