Umrl je Amos Oz

Med najbolj znanimi deli izraelskega pisatelja sta Črna skrinjica in Zgodba o ljubezni in temnini.
Fotografija: Amos Oz FOTO: Eloy Alonso/Reuters
Odpri galerijo
Amos Oz FOTO: Eloy Alonso/Reuters

Umrl je priznani izraelski pisatelj Amos Oz. Pri 79 letih je izgubil bitko z rakom, je na twitterju sporočila njegova hči Fania Oz-Salzberger. Amos Oz, ki velja za modernega literarnega klasika, ki zagovarja politiko strpnosti do Palestincev ter v delih tankočutno opisuje 20. stoletje, se je podpisal kot avtor 18 knjig in na stotine člankov v časopisih po vsem svetu.
 
Med njegovimi najbolj znanimi deli sta Črna skrinjica in avtobiografska Zgodba o ljubezni in temnini. Nazadnje smo v slovenščini dobili prevod veličastnega romana Juda, ki govori o izdajstvu, hkrati pa zagovarja miroljubno rešitev izraelsko-palestinskega spora.

Večina njegovih del, tako fikcijskih kot publicističnih, se je dotikalo kompleksnega odnosa Izraela in sosednjih držav.
 
Rodil se je leta 1939 kot Amos Klausner in spremenil priimek v izraelskega Oza, kar v hebrejščini pomeni moč. To je storil pri petnajstih letih, ko se je razšel z družino. Njegovi starši so bili sekularni Judje, predani Evropi, vendar jih je ta nasilno izvrgla v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Naselili so se v Jeruzalemu. Oz je pri petnajstih zapustil rodni Jeruzalem in odšel v kibuc, kjer je končal srednjo šolo. Po opravljeni vojaščini leta 1961 je diplomiral iz filozofije in literature.

Komentarji: